Осман Гази (мост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мост над Измитския залив)
Мост „Осман Гази“
Osman Gazi Bridge
Основни данни
Предназначениепътен мост
ПресичаИзмитски залив
Местоположение Турция
Технически данни
Обща дължина2682 m
Ширина35,93 m
Височина252 m
История
Построен29 октомври 2010 – 1 юли 2016
Карта
40.755° с. ш. 29.5167° и. д.
Местоположение в Турция Мармара
Мост „Осман Гази“ в Общомедия

Мостът „Осман Гази“ (на турски: Osmangazi Köprüsü), наричан Мост над Измитския залив (İzmit Korfez Köprüsü) до откриването му, в Турция е 4-ти по дължина висящ мост в света. Наименуван е на Осман Гази – първия самостоятелен владетел от Османската династия.

Мостът започва на 50 км източно от Истанбул, като се свързва със строящия се транспортен пръстен, който заобикаля мегаполиса от север с 3-тия мост над Босфора. Той е автомобилен, с 2 платна с по 3 ленти за движение във всяка посока и е част от бъдещата автомагистрала, свързваща Истанбул с Измир.

За изграждането и експлоатацията на моста е създаден съвместен консорциум, образуван от 5 турски фирми и италианската „Асталди“. През 2010 г. е подписан проектният договор за изграждането на моста от село Ескихисар през Гебзе (лобното място на Ханибал) и село Топчулар до град Алтинова във вилает Ялова за 11 млрд. евро.

На 30 март 2013 г. министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган открива строителството на моста. В инвестиционното начинание се включват американски частни компании с около 10 млрд. долара. Проектът е дело на датската фирма, по чиято идея е изграден 3-тият по дължина висящ мост в света (и първи в Европа) – мостът „Големият Белт“. Мостът е открит за експлоатация от президента Реджеп Тайип Ердоган на 1 юли 2016 г.

Общата дължина на моста е 2682 m, а най-дългият отсек е 1550 m, с 2 странични отсека с дължина от по 566 m (1857 фута).

Строителство на моста
Строителство на моста

Източници[редактиране | редактиране на кода]