Николаевски регионален краеведски музей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николаевски регионален краеведски музей
Миколаївський обласний краєзнавчий музей
Музеи в Украйна
МестоположениеНиколаев
Основан1913 г.
ОснователСерхий Хайдученко
Работно време
Лятно работно време10.00 – 18.00 ч.
(почивни дни: петък)
Зимно работно време10.00 – 18.00 ч.
(почивни дни: петък)
Допълнителна информация
ДиректорВолодимир Михайлов
Адресгр. Николаев, ул. „Набережна“ 29
Телефон+38 (512) 37-70-14
+38 (512) 37-70-19
Сайтmuseum.mk.ua
Карта Местоположение в Николаев
Николаевски регионален краеведски музей в Общомедия

Николаевският регионалният исторически музей (на украински: Миколаївський обласний краєзнавчий музей) е регионален исторически музей в град Николаев, Украйна. Музеят съхранява най-голямата колекция от материали и документи за историята и културата на Побужието и Николаев.

История на музея[редактиране | редактиране на кода]

Бившата сграда на музея на ул. „Декабристи“ 32

Музеят е основан през 1913 година. Тогава по инициатива на местния адвокат и краевед Серхий Хайдученко е открит Николаевският природонаучен музей (по-късно Николаевски градски историко-археологически музей).

Самото колекциониране на експонати на местната култура започва в първите години след основаването на града. През септември 1792 г. първият гражданин на града Михайло Фалеев изпраща група моряци към руините на Олбия с цел „търсене на антики“. Така през 1803 г. в Депото за карти на Черно море (днес Черноморско хидрографско депо) е създаден Кабинет с редки предмети. В този кабинет се съхраняват модели на кораби, археологически находки от Олбия, Керч, Феодосия, колекции от оръжия, дрехи, медали и други предмети.

През 1856 г., след поражението на Руската империя в Кримската война, във връзка с последици от сключените договори, личният състав на военноморските институции в Николаев е значително намален. „Кабинетът с редки предмети“ също бива затворен. Така ценните колекции остават без необходимия надзор и са разпределени във фондовете и архивите на различни градски институции.

През декември 1913 г. става възможно събирането на разпръснатите експонати и се установява първият градски Природонаучен музей. Музеят се помещава в частната къща на гражданина Йосип Заславски. Основополагаща за изложбата е колекцията на Емануил Францев, събирал предмети от зоологията, ботаниката и минералогията в продължение на повече от 40 години. След смъртта на Францев наследниците му даряват цялата колекция на градската управа. За първи директор на музея е назначен Серхий Хайдученко. С времето музейният фонд е значително разширен с предмети от разкопки в Олбия и от частни колекции.

През 1920 г. музеят става променя названието си на Историко-археологически музей. От 1929 г. до 1936 г. музеят се помещава в сградите на Военния затвор и Адмиралтейската катедрала, а по-късно се премества в сграда на ул. „Инженерна“ в града. Още преди началото на Втората световна война музеят вече се намира в помещенията на ул. „Декабристи“ 32.

По време на Втората световна война музеят е почти напълно разрушен. Въпреки това експозицията функционира и по време на окупационния период. През 1943 г. музеят дори се сдобива с нова, по-голяма зала. В обновения музей започват да се провеждат изложби и той е отворен за посетители, повечето от които са немски офицери и войници. Въпреки това, в края на 1943 г. германците пренасят част от археологическите експонати в Кьонигсберг. Изнесени са най-ценните експонати, които и до днес се считат за изчезнали. [1]

След войната, през 1950 г., с усилията на жителите на града и градските власти, музеят е възстановен като Регионален краеведски музей.

За целия следвоенен период до 2012 г. експонатите на музея се съхраняват в малка стая, принадлежаща на църквата „Свети Йосиф“. Поради тази причина, в този период работят само две изложбени зали.

В началото на XXI век е разработен проект за създаване на музеен комплекс на базата на архитектурен паметник с национално значение „Старите казарми на флота“. Планът за целия „град музей“ включва 9 отделни музея. В края на януари 2012 г. музейният комплекс отваря врати за посетители. Общата площ на реставрираните сгради е 4101,6 квадратни метра.[2]

На 28 август 2012 г., с участието на министър-председателя Микола Азаров, на базата на архитектурния комплекс „Старите казарми на флота“ е официално открит Регионалният краеведски музей.[3] Към 2020 г., музеят разполага с 21 зали.[4]

Структура и музеен фонд[редактиране | редактиране на кода]

Музей на корабостроенето и флота

В основната сграда на Николаевския краеведски музей (на ул. „Набережна“ 29) работят отдели по природа, предреволюционна история, съвременна история и фондов отдел.

Други отдели, включени към Николаевския краеведски музей са:

  • Музей на партизанското движение в Николаев през 1941 – 1944 г. (на ул. „Лягин“ 6),
Музей на партизанското движение в Николаев

Днес колекцията на Николаевския регионалния исторически музей съдържа повече от 160 000 предмета – от епохата на късния палеолит до съвремието. Сред най-ценните експонати са предмети от археологически разкопки от Олбия и Крим, оръжия на запорожки казаци, материали и артефакти, свързани с историята и развитието на гр. Николаев, корабостроителната индустрия на града и други.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Миколаївський обласний краєзнавчий музей“ в Уикипедия на украински. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​