Николай Жуковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Николай Жуковски
руски учен, създател на науката аеродинамика
Николай Жуковски 
Роден: 5 (17) януари 1847
с. Орехово (днес във Владимирска област, Русия
Починал: 17 март 1921
Москва, тогава СССР

Николай Егорович Жуковски (на руски: Никола́й Его́рович Жуко́вский) е виден руски учен, създател на науката аеродинамика.

Заслужил професор на Московския държавен университет, професор по теоретична механика на Императорското московско техническо училище (от 1918 - Московско висше техническо училище); член-кореспондент на Императорската академия на науките по математически науки (1894).

„Човекът не притежава крила и по отношение на теглото на тялото към теглото на мускулите си е 72 пъти по-слаб от птиците... Но аз мисля, че той ще полети, опирайки се не на силата на своите мускули, а на силата на разума си.“

Жуковски става родоначалник на науката, която помага при конструирането на самолетите, за да бъдат те надеждни и бързи. „Баща на руската авиация“ - така го нарича Ленин.

Търсенето на призвание не е лесно. Гимназистът мечтае да стане инженер по железопътното дело. За целта трябва да учи в Петербург, но родителите му нямат възможност да го издържат и Жуковски постъпва във Физико-математическия факултет на Московския университет.След завършване на университета през 1868 г. кандидатства в Петербургския транспортен институт, но не е приет. Почетен диплом за инженер получава значително по-късно през 1911 г., в чест на 40-годишния му юбилей като признание на неговата научна и педагогическа дейност.

Жуковски започва педагогическата си работа в Московското висше техническо училище (дн. МВТУ ,,Н Е. Бауман") като професор в катедрата по аналитична механика. Тук той създава лаборатория по аеродинамика и възпитава плеяда знаменити по-късно конструктори на самолети и двигатели, теоретици на авиацията.

Роботите на учения в областта на аеродинамиката стават източник на основните идеи, върху които се гради авиационната наука.Той изследва всестранно динамиката на птичия полет,подсказва теоретично редица възможности траектории на полета на самолета. През 1904 г. открива закона за подемната сила на самолетното крило; определя основните профили на крилата и перките на витлата на самолетите, разработва вихровата теория за витлото и др.

Световноизвестният учен приветства победата на Великата октомврийска социалистическа революция. С негово активно участие са създадени Централният аерохидродинамичен институт (ЦАГИ) и Военновъздушната инженерна академия, наречена днес на негово име. Стремейки се да помогне на Червената армия, Жуковски организира комисия за производство на аерошейни (КОМПАС).

Научните и гражданските заслуги на Николай Егорович Жуковски са отбелязани през 1920 г. с декрет на съветската власт, подписан от В. И. Ленин.