Нов свят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карта на Новия Свят (1774)

Новият свят е наименованието на Америка, с което европейските мореплаватели и откриватели от края на XV век (Великите географски открития), наричат земята отвъд Атлантика, противопоставяйки я на Стария свят - Европа, Азия и Африка, поради обстоятелството, че в новооткритите земи в сравнение със стария свят, всичко е ново и различно - природа, земеделски култури, нови хора със специфична цивилизация и култура - индианците и т.н.

Според легендата, Христофор Колумб вярва до края на дните си в това, че е открил нов път към Индия, но скоро на всички става ясно, че Колумб е открил не нов презморски път към Индия, а нов континент. Главната заслуга за установяване на това, е на Америго Веспучи, на чието име е кръстен и новооткрития от европейците континент. По-късно към Новия свят се включва и Австралия с Нова Зеландия.

Днес терминът Новия свят се използват рядко, само в исторически контекст, както и за разграничаване на биологичните видове и при класификация за произход на вината в лозаро-винарската индустрия.

Източници[редактиране | edit source]