Обсада на Месемврия (1366)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Обсада на Месемврия (1366)
поход на Амедей VI Савойски
Информация
Период20-21 октомври 1366 г.
МястоНесебър, България
Резултатпобеда на кръстоносците
Страни в конфликта
БългарияАмадей VI Савойски
Командири и лидери
КалоянАмадей VI Савойски
Франческо I Гатилузо
Флоримон дьо Леспар
Ралф Басет
Гийом дьо Грансон
Аймон III Женевски
Юг II дьо Шалон-Арле
Луи I дьо Шалон-Арле
Уилям Скруп †
Сили
неизвестна20 кораба и 1700 кръстоносци
Жертви и загуби
целия гарнизон и част от жителитенеизвестни

Обсадата на Месемврия е проведена между 20 и 21 октомври 1366 г. като от една страна са обсажданите българи, под командата на кастрофилакса на крепостта Калоян, а от друга – обединените савойски и генуезки войски на графа на Савоя Амадей VI Савойски и на владетеля на Лесбос Франческо I Гатилузио.

Прелюдия[редактиране | редактиране на кода]

През октомври 1366 г. флотата на Амадей VI Савойски (Зеленият граф) навлиза в Черно море, за да окаже натиск над българският цар Иван Александър за освобождаването на византийския император Йоан V Палеолог. В периода 17-19 октомври от кръстоносците са превзети градовете Скафида, Созопол и Анхиало.

Ход на военните действия[редактиране | редактиране на кода]

На 20 октомври 1366 г. флотът на кръстоносците достига до Месемврия. При превземането на града граф Амадей VI разделя войската си на три части. Първият отряд е под командата на гасконският рицар Флоримон дьо Леспар и английският рицар Ралф Басет, като в него влизат Гийом дьо Грансон и Жан дьо Гроле. Вторият (и най-многоброен) отряд се командва лично от Амадей, като с него са граф Аймон III Женевски, Юг II дьо Шалон-Арле и брат му Луи I дьо Шалон-Арле, който загива по време на атаката. Два отряда щурмуват по суша, а третият под командването на Франческо Гатилузио, господаря на Лесбос, атакува с корабите по море, като използва и артилерия. Защитата на крепостта, ръководена от българския кастрофилакс Калоян, е тъй добре организирана и енергична, че първият пристъп на рицарите не успява. Едва на 21 октомври 1366 г. градът е превзет. Според Савойската хроника „защитниците и жителите му били подложени на избиване и ограбване, защото много рицари и сержанти били ранени и убити по време на боя". Най-забележлителната загуба от английският контингент е сър Уилям Скруп, който пада убит при щурма на града. След като Месемврия е в ръцете на кръстоносците, по разпореждане на граф Амадей, сър Уилям е погребан в една от църквите, като на вътрешната стена е изрисуван герба на Скруп. В Месемврия Амадей остава няколко дни, за да се възстановят ранените и за да определи контрибуции на местното население, след което оставя гарнизон под командването на двама рицари - Берлион дьо Фора и Гийом дьо Шаламон, и продължава на север към Варна. Най-вероятно между 22 и 25 октомври е презета и близката крепост Емона.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Николай.А.Марков. За император и за вяра. Походът на граф Амадей VI Савойски на Балканите 1366 – 1367 г.), според Савойска хроника.2019 г. Издателство Фабер.ISBN 9786190010333
  • Л.В. Горина, „Походът на граф Амедей VI Савойски против България през 1366 – 1367 г.“; сп. „Исторически преглед“, бр. 6, 1970
  • Eugene L. Cox. The Green Count of Savoy: Amedeus VI and Transalpine Savoy in the Fourteenth-Century
  • Kenneth Meyer Setton. The Papacy and the Levant, 1204-1571: The thirteenth and fourteenth centuries