Павел Табаков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Павел Табаков
Paweł Tabakow
полски неврохирург
Роден
8 октомври 1975 г. (48 г.)
Медицина
Областхирургия
Работил вМедицински университет и университетска болница във Вроцлав
Известен свъзстановяване на прекъснат гръбначен мозък
Семейство
БащаИван Табаков

Павел Табаков (на полски: Paweł Tabakow) е полски неврохирург от български произход, известен с новаторска хирургическа операция, позволила възстановяване на сензорната и двигателната функции на пациента след пълно прекъсване на гръбначния мозък.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Павел Иванов Табаков е роден в София през 1975 г. в семейството на българския математик и компютърен инженер Иван Табаков. Завършва Немската гимназия в София през 1994 г. и записва да учи медицина в град Вроцлав, Полша, роден край на майка му[1]. След дипломирането си работи в катедрата по неврохирургия в Медицинския университет и в университетската болница във Вроцлав.

Новаторска операция на гръбначен мозък[редактиране | редактиране на кода]

През 2012 г. съвместен екип от полски хирурзи от Медицинския университет във Вроцлав и британски учени от Университетски колеж Лондон започва лечение на пациент с прекъснати гръбначни нерви, основано на изследванията на Алан Макей-Сим. Преди лечението пациентът не е можел да ходи и не си чувства долната част на тялото. В рамките на проекта за трансплантация на обонятелни зародишни клетки Табаков ръководи полския хирургически екип.[2]

Лечението включва поредица от операции, в които хирурзите извличат обонятелни зародишни клетки от обонятелните луковици на пациента и ги култивират пред и след увредените гръбначни нерви. Нервни влакна от глезена на пациента са имплантирани хирургично в увредения гръбначен мозък, за да осигурят среда[2] Извършени са над 100 отделни микроинжекции. Култивираните клетки постепенно регенерират отрязаните нервни влакна. Така след около 18 месеца се възстановяват сензорните и двигателните функции на пациента.

Според ръководителя на британския екип проф. Джефри Резмън, ръководител на Института по неврология към Университетски колеж Лондон, постигнатото с тази операция за неврохирургията може да се сравни със стъпването на човек на Луната за човечеството[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Български лекар извърши медицинско чудо в Полша[неработеща препратка], btvnovinite.bg, 21 октомври 2014 г.
  2. а б Иван Филчев, Светът прославя нашия д-р Табаков, standartnews.com, 22 октомври 2014 г.