Парижки катакомби

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Парижките катакомби. Над вратата има надпис: "Спри! Това е царството на смъртта"

Парижките катакомби, или Катакомби на Париж, са световноизвестни катакомби, макар терминът да се е утвърдил неправилно за означаване на костница (място, където са складирани човешки скелети).

Това са бивши подземни кариери за добиване на различни материали (каменоломни), от края на XVIII-ти век, намиращи се в 14-ти арондисман на Париж и съединени помежду си с тунели и проходи (предназначени за инспекция), с обща дължина от 187 до 300 километра и на дълбочина 20 метра под земята. Отворени са за посетители.

В края на XVIII-ти век, поради претрупване на гробищата на Париж се взима решение костните останки да се преместят в подземните коридори, останали от кариерите. Оттогава досега тук са преместени останките на около 6 милиона души.

Днес съществуването на катакомбите е застрашено, основно поради наличието на подземни води. В една от каменоломните под земята е открит секретен немски бункер от Втората световна война, а само на 500 метра от него се е намирал главният щаб на водачите на Съпротивата.

Известни личности с останки в катакомбите[редактиране | edit source]

Скелети в Парижките катакомби

Политици[редактиране | edit source]

Учени[редактиране | edit source]

Писатели[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]