Прусоски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Прусоски манастир
Μονή Προυσού
Карта Местоположение
Вид на храмаправославна църква
Страна Гърция
Населено мястоПрусос
Посветен наУспение на Пресвета Богородица
РелигияЦърква на Гърция
Епархияставропигиален
ИзгражданеXII век
Състояниезапазен
Прусоски манастир в Общомедия

Прусоският манастир (на гръцки: Μονή Προυσού) е православен манастир датиращ от 12 век край село Прусос в Евритания, Гърция. Намира се на 31 km южно от Карпениси и 53 km северозападно от Агринио.[1]

Главен гръцки манастир на Западна Гърция. Намира се на скит с впечатляващ пейзаж, в стръмен и скалист район между планините на Евритания – Хелидона, Каликуда и Панетолико. Манастирският празник се чества на 23 август и е посветен на Успение Богородично.

Преданието за основаването му издава, че на мястото му в античността се е намирал известния оракул на Одисей. Християнската му история започва някъде през 10 век и говори за първоначално отшелничество на двама местни монаси – Дионисий и Тимотей (Тимотеос). При издигането му през 12 век, като главен и поклонически на Евритания, му е дадено гръцкото име на „факел“, т.е. на светлина за Евритания („ἐν τῷ Πυρσῷ τῆς Εὐρυτανίας“). В периода 1818–1828 в манастира е отворено гръцко манастирско училище от типа килийно училище. Днес мястото не е много популярно сред местните гърци, най-вече заради своето местоположение и недостъпност. Поклоничеството е най-вече заради чудотворната икона на Света Богородица Прусоитиса, която е изографисана през 829 г. в Бурса в Мала Азия и е осветена от Свети Лука (Лука Стириот или Лука Еладски), според легендата. Това се случило по времето на видния император иконоборец – Теофил.[2] Освен това в манастира се съхранява част от черепа на Свети Климент, епископ на Анкира (днес Анкара).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ιερά Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας .: Ναοί και Μονές .: Ματιά // www.matia.gr. Посетен на 18 януари 2017.
  2. архивно копие // Архивиран от оригинала на 2013-08-25. Посетен на 18 януари 2017.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]