Първият куриер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Първият куриер
Первый курьер
РежисьориВладимир Янчев
СценаристиКонстантин Исаев
В ролитеСтефан Данаилов,
Венелин Пехливанов,
Веселин Савов,
Евгений Леонов,
Жана Болотова,
Валентин Гафт,
Христо Динев
МузикаПетър Ступел
ОператорАнатоли Кузнецов
Премиера1 март 1968 г.
Времетраене91 минути
СтранаБългария Народна република България
Съюз на съветските социалистически републики СССР
Езикбългарски, руски
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb

„Първият куриер“ (на руски: Первый курьер) е българско-съветски игрален филм (драма, исторически) от 1968 година на режисьора Владимир Янчев, по сценарий на Константин Исаев. Оператор е Анатоли Кузнецов. Музиката във филма е композирана от Петър Ступел.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В самото начало на ХХ в. в Мюнхен започва да излиза нелегалният вестник на руските социалдемократи „Искра“. Да се издава вестник обаче не е достатъчно - той трябва да бъде доставян редовно в Русия, където е читателската му аудитория. Това не е лесна задача.

В българското пристанище Варна с влак от Мюнхен пристига нелегалната куриерка Конкордия. Тя носи два обемисти куфара. И когато след няколко часа от Варна отплава парахода за Одеса, на борда се намира един представителен младеж, който носи същите куфари. Това е българинът Иван Загубански, един от първите куриери на "Искра". На негова памет е посветен този филм, в чието създаване са участвали съветски и български кинематографисти.

Истинският Иван Загубански транспортира нелегално десет транспорта „Искра“. Десет пъти той успешно достави товара до местоназначението му; Полицейските детективи го преследвали десет пъти, но всеки път Загубански успявал да се отърве от тях. Единадесетото пътуване се оказва последен - Загубански е предаден от провокатор. Това са реалните факти, с които са разполагали авторите на филма.

Сценаристът К. Исаев не последва пътя на създаването само на екшън приключенски филм. Той очевидно не искаше да създаде обикновена детективска история - с традиционни преследвания и изстрели, с преобладаване на външното действие над героите. Той планира да покаже идеологическия, морален сблъсък на хора, които подготвят революция с пазителите на царската система.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]