Път към висшето общество

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Път към висшето общество
Room at the Top
РежисьориДжак Клейтън
ПродуцентиДжон Уулф
Джеймс Уулф
СценаристиНийл Патерсън
Базиран на от Джон Брейн
В ролитеЛорънс Харви
Симон Синьоре
Хедър Сиърс
Доналд Улфит
Хърмаяни Бадли
МузикаМарио Нашимбене
ОператорФреди Франсис
МонтажРалф Кемплен
РазпространителРомулус Филмс
Жанрдрама
Премиера22 януари 1959
Времетраене117 минути
Страна Великобритания
Езиканглийски
Цветностчерно-бял
Бюджет280 000 британски лири
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Път към висшето общество“ (на английски: Room at the Top) е британска драма от 1959 година с участието на Лорънс Харви и Симон Синьоре, адаптация на едноименния роман на Джон Брейн от 1957 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Края на четиридесетте години на XX век, Йоркшир, Англия. Младият и амбициозен провинциалист Джо Ламптън (Лорънс Харви) пристига в Уорнли от съседния Дъфтън, за да направи кариера и да намери своето място под слънцето. Той може да осъществи мечтите си с помощта на Сюзън (Хедър Сиърс), красивата дъщеря на най-богатия и влиятелен човек в града, магната мистър Браун (Доналд Улфит). За да се сближи с нея, Джо се присъединява към местната аматьорска театрална трупа, в която играе Сюзън. Там той се запознава с Алис Ейсджил (Симон Синьоре), красива и по-възрастна от него жена, чийто съпруг непрекъснато и изневерява. Алис му допада и те стават приятели, а след това и любовници. В преследване на целта си, Джо зарязва Алис и се сближава със Сюзън, карайки я да се влюби в него. Те прекарват една нощ заедно, но това не донася радост на Джо. Родителите на Сюзън не могат да го приемат като равен и за да я откъснат от него, изпращат Сюзън за известно време в Европа.

Джо разбира, че всъщност е влюбен в Алис и отказвайки се от честолюбивите си планове, се завръща при нея. Те двамата заживяват щастливо и правят планове да се оженят. Тогава се появява Сюзън и разкрива, че е бременна от Джо. Родителите на Сюзън спешно подготвят сватба. Разбирайки за това, Алис отива в бара и удавя мъката си в алкохол. Пияна, тя се качва в колата си и отива на хълма, на който за първи път с Джо са се сближили. По обратния път, Алис катастрофира и загива. Узнавайки за кончината на Алис, Джо на свой ред удавя мъката в алкохол и влиза в разпра с други мъже, които го пребиват почти до смърт. В крайна сметка, Джо се възстановява и се жени за Сюзън.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Номинации[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Awards for Room at the Top // IMDb. Посетен на 2015-2-1. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Путь наверх“ и страницата „Room at the Top (1959 film)“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.