Сакови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сакови
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Примати (Primates)
парвразред:Широконоси маймуни (Platyrrhini)
семейство:Сакови (Pitheciidae)
Научно наименование
Mivart, 1865
Сакови в Общомедия
[ редактиране ]

Саковите (Pitheciidae) са семейство, обединяващо южноамериканските широконоси маймуни сакита, уакарита и титита, известни още като скокливки. Тези примати са разпространени предимно в горите от басейна на Амазонка (Бразилия), но се срещат от Колумбия на север, до Боливия на юг.

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Маймуните от семейство Pitheciidae имат малки до средни размери, с дължина на тялото от 23 cm. при най-дребните титита, до 50 cm. при уакаритата. Козината им е със средна или голяма дължина на косъма с множество вариации в окраската, като на лицето обикновено имат ярко оцветяване и при някои видове се наблюдава ясно изразен полов диморфизъм. При сакитата и уакаритата има разстояние (диастема) между кучешките и предкътните зъби, което при тититата не се наблюдава, a техните кучешки зъби са и необичайно малки за маймуни на Новия свят.

Тези маймуни са активни през деня и живеят изключително по дърветата. Хранят се предимно с плодове и семена, но някои видове ядат и насекоми. Сакитата и тититата са моногамни и живеят на малки групи, които обикновено се състоят от семейна двойка и нейното потомство. Уакаритатата и брадатите сакита от друга страна са полигамни – живеят на групи от 8 до 30 животни, в които на върха на йерархията стои доминиращ мъжкар. Женските раждат само по едно малко, като продължителността на бременността при различните видове е от 4 до 6 месеца.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Белолико саки ♂
Червено уакари ♂
Двойка белоухи титита

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Mammal Species of the World, 3rd edition