Салустио Малатеста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Салустио Малатеста
аристократ
Роден
1450 г.
Починал
8 август 1470 г. (20 г.)
Семейство
РодМалатеста
БащаСиджизмондо Малатеста
МайкаВанета Тоски
Братя/сестриРоберто Малатеста
Децаняма

Салустио Малатеста (на италиански: Sallustio Malatesta; * 1450, † 8 август 1470, Римини) е италиански благородник от рода Малатеста, наследник на Римини и на Фано.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Той е извънбрачен син на Сиджизмондо Пандолфо Малатеста (* 1417, † 1468), господар на Римини и на Фано, и на метресата му Ванета Тоски от Фано (* 1419, † 1475). Узаконен е на 31 август 1450 г. от папа Николай V.

Има един брат:

Има множество природени братя и сестри: от първия брат на баща си един брат, от втория брак – един брат и една сестра, от третия брак – един брат и две сестри, и от негови извънбрачни връзки – трима братя и пет сестри.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Любимец е на мащехата си Изота дели Ати сред другите извънбрачни деца на съпруга ѝ. Тя подтиква баща му да го номинира за свой наследник и изглежда, че изборът е искан от папа Павел II.

След смъртта на Сиджизмондо Пандолфо през 1468 г. Роберто, брат на Салустио, се противопоставя на решенията на баща им, за да остане единствен господар, и през 1470 г. нарежда Салустио да бъде убит. Същата съдба сполетява и природения им брат Валерио Галеото, убит през ноември същата година. Роберто кара да оставят трупа на 20-годишния Салустио пред дома на сем. Маркезели. С жена от семейството Салустио е имал връзка: народният гняв първоначално се излизва върху Джовани Маркезели, но впоследствие братоубиството става известно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Pompeo Litta, Famiglie celebri d'Italia. Malatesta di Rimini, Torino, 1835, Tav. IV
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Sallustio Malatesta в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​