Свети Спас (Велико Търново)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Спас.

„Свети Спас“
Стара снимка на църквата
Стара снимка на църквата
Карта Местоположение във Велико Търново
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоВелико Търново
РелигияБългарска православна църква - Българска патриаршия
ЕпархияВеликотърновска
Архиерейско наместничествоВеликотърновско
АрхитектКолю Фичето
Изграждане1859 – 1862 г.
Статутнедействащ храм
Състояниеруини
„Свети Спас“ в Общомедия
Останки от църквата „Свети Спас“ днес
Вградени надгробни плочи

Възнесение Господне или „Свети Спас“ е бивша източноправославна църква във Велико Търново.

Храмът е разположен на скалата на Халваджи баир, в близост до музей „Възраждане и Учредително събрание“ (стария турски конак) в старата част на града, където в миналото са били къщите на търговците и занаятчиите. Днес тя стои между сградите на Регионалния исторически музей и Старопрестолната гимназия по икономика в града.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1859 г. Уста Кольо Фичето започва строежа ѝ и го завършва през 1862 г. Църквата „Свети Спас“ е била трикорабна базилика с размери 27,80/12,20, като под нея има гробница с вход откъм южното лице. Зидана е с ломен камък, отвън е била измазана с оранжево-червена варова мазилка, а камъните са фугирани с варов разтвор. Източното и западното лице са опасани от главния дъгов корниз, който представлява двойна фичевска кобилица. Интересни са още каменните полуколонки, вградени на четирите фасади.

Иконостасът е дело на Антон Станишев.[1]

Много по-късно на северната и южната фасада били вградени няколко мраморни надгробни плочи с гръцки надписи, взети от гробищата на старата църква, намираща се на същото място. Едната от плочите е поставена от д-р Никола Пиколо, взета от гробовете на родителите му. При земетресението от 1913 г. горната част на църквата била разрушена. Иконите ѝ се съхраняват във фондовете на Историческия музей.

Върху стърчащите ѝ външни зидове е поставен дървен покрив. Отвътре е измазана и е приспособена в салон за сказки и събрания.

През 50-те години на 20 век. е използвана като боксов салон, в който по-късно се провеждат събрания на Отечествения фронт (ОФ), а след това е архив на тогавашната милиция.

В края на 70-те сградата вече е изоставена. През 1984 г. започва изпълнението на проект на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за проучване, реставрация и консервация, покрива ѝ бива съборен, а около нея започват разкопки. Проучванията така и не продължават след 1989 г. поради липсата на финансиране.

В наши дни от нея са останали само руини.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Радев Иван, „История на Велико Търново XVIII – XIX век“, „Слово“, В.Т., 2000
  • Мавродинов Никола, Козаров Георги, Момиров Георги, „Майстор Никола Фичев (Уста Колю Фичето) 1800 – 1881“, „Наука и изкуство“, София, 1953

Бележки[редактиране | редактиране на кода]