Светлина (община Димитровград)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Светлина.

Светлина
Общи данни
Население55 души[1] (15 декември 2023 г.)
6,05 души/km²
Землище9,134 km²
Надм. височина232 m
Пощ. код6420
Тел. код03936
МПС кодХ
ЕКАТТЕ65574
Администрация
ДържаваБългария
ОбластХасково
Община
   кмет
Димитровград
Иво Димов
(ГЕРБ; 2011)
Светлина в Общомедия

Светлина е село в Южна България. То се намира в община Димитровград, област Хасково.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира на 4 km южно от друго по-голямо селище Горски извор, на 5 km северно от с. Сусам и на 9 km северно от с. Минерални бани. Светлина е много близо разположено до международния път E-80 (5 км), който води към ГКПП „Капитан Андреево“. Самото село е на пътя Горски извор – Минерални бани. Пътят до селото е преасфалтиран през 2009 година и е в идеално състояние.

В центъра на селото се намира църквата. В източния край на селото се намира язовирът, а от южния край има прекрасна гледка към вековни дъбови гори (цялото село е заобиколено от гори). Недалеч от селото има обработваеми от местните хора лозя, а също и големи площи земеделски ниви.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е създадено по време на османската власт от придошлите тук турски нашественици, през XIX век обаче странна чума обхваща селото, турците бягат в Анадола, а на тяхно място идват българите, живели дотогава в околните планини, където са се пазели от турските погроми. Няколко семейства от близкото село Горски извор (което винаги е било населено с българи) също се преселват в Светлина.

Името на селото до 1906 година е Айдънлар, което на турски означава „лунна светлина“.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Селото е почти обособено като вилна зона на Хасково и Димитровград. В близост са разположени два язовира за риболов: „Бузалъка“ и „Калето“.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Празник на селото е 14 октомври деня на Петка Българска (Света Петка), чието име носи и черквата в селото, в която ликът на Васил Левски е изографисан и по този начин жителите на село Светлина са канонизирали българския национален герой.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]