Скално светилище Голям тулпан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Скално светилище Голям тулпан
Местоположение
41.3208° с. ш. 25.1958° и. д.
Скално светилище Голям тулпан
Местоположение в България Област Кърджали
Страна България
ОбластОбласт Кърджали
Археология
ВидСветилище
ПериодI хил. пр. Хр. – I век
Епохакъсна Бронзова епоха – късна Античност

Скалното светилище Голям тулпан е разположено на сакрализирания в древността едноименен планински връх, разположен в южните части на Родопа планина, непосредствено до българско-гръцката граница на юг от с. Дрангово, (Община Кирково)[1].

Описание и особености[редактиране | редактиране на кода]

В най-високата и най-равна част на скалния връх е изкопан олтар с овална форма. Откъм северозападната страна на скалата са разположени няколко различни по големина каменни блока, които са останки от оградната стена на светилището – суха зидария от едри ломени камъни. Според българския археолог Никола Дамянов, по разлива на оградната стена на места, нейната някогашна средна височина е била 2 m. На двата най-големи каменни блока, се наблюдават изкопани обредни ями, а мястото може да побере поне 30 души, което говори за възможност за персонализирано участие в обредни ритуали.[2]

Датиране[редактиране | редактиране на кода]

Според Дамянов, керамичните фрагменти in situ свидетелстват, че светилището е функционирало от късната Бронзова епоха до късната Античност.

Опазване[редактиране | редактиране на кода]

Около върха и на територията на теменоса се наблюдават множество иманярски изкопи. Мястото не се популяризира като дестинация за историко-археологически туризъм.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. wikimapia.org – Връх Голям тулпан
  2. Иван Маразов, Любомир Левчев, Никола Дамянов, „Разкъсаните богове“, ИК Сиела – Орфей, София, 2010 г.