Теофана фон Саксен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теофана фон Саксен
Принцеса на Саксония
Лични данни
Родена
1949 г. (75 г.)
Семейство
ДинастияВетини
БащаПетър Аладжов
Бракове
принц Херман фон Саксен

Д-р Tеофана Аладжова фон Саксен e саксонска принцеса от български произход. Нейният прадядо е руски офицер от благороднически род от Кострома, Русия. Казва се Петър Иванович Мичурин и е братовчед на биолога Мичурин. Той дошъл в България по време на Освободителната война.


С брака си за принц Херман фон Саксен, член на фамилията на последния саксонски владетел Фридрих Август III (Саксония) – рода Ветини, тя придобива титлата Принцеса на Саксония, Херцогиня на Саксония.

Баща ѝ – Петър Аладжов е директор на Българска търговска банка и Върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война.[1] Завършва Лудвиг Максимилиан университет с право и икономика.

Дарява средства за изграждането на паметник на Стефан Стамболов във Велико Търново. [2]. Патрон на организацията Freunde des deutschen Herzzentrums. [3].

Към началото на 2019 г. е осигурила 76 камиона с общо 3300 болнични легла и многобройни други медицински оборудвания на български болници. Носител на Почетен плакет от Министерство на здравеопазването на България като признание за дългогодишната ѝ дарителска дейност. [4] През 2019 г. получава наградата „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“.


Източници[редактиране | редактиране на кода]