Търговски център

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Търговски център или мол (на английски: Mall) е голяма търговска сграда с магазини, ресторанти, кафенета, кина и заведения за бързо хранене. Той е сравнително ново явление, станало възможно с напредването на индустриализацията и замогването на населението, появило се в края на 19 и началото на 20 век в САЩ и Великобритания и постепенно разпространило се в останалите индустриални страни, а по-късно и в по-слабо развитите икономики по целия свят.

Според определението на Международната асоциация на търговските центрове (Internatinal Council of Shopping Centers) [1] търговски център в Европа е група от търговски помещения в една или повече сгради, които са планирани, развити и управлявани като един имот с един собственик, имат с минимум 5 000 кв.м брутна отдаваема площ (БОП) и собствен паркинг. Заради практиката магазини в търговски центрове да се продават обособено в България критерият за собствеността невинаги може да бъде приложен.

Търговските центрове се делят на традиционни (молове, търговски центрове по главни търговски улици) и специализирани (търговски паркове, аутлети, тематични центрове), и се категоризират допълнително според според обема на БОП като малки (5–20 хил. кв.м), средни (20–40 хил. кв.м), големи (40–80 хил. кв.м) и много големи (над 80 хил. кв.м).

България[редактиране | edit source]

В България първият търговски център - ЦУМ - е построен през 1957 и до 1998 функционира като универсален магазин, в който се предлагат стоки от голям брой продуктови групи - конфекция, парфюмерия, козметика, електроника и други, а след реконструкция през 2000 е открит отново вече като търговски център, който приютява магазини на различни марки и вериги.

За първи български мол от съвременен тип (с магазини, заведения, хранителен хипермаркет, кино, паркинги, услуги и забавления) обикновено се посочва City Center Sofia, открит през 2006 отново в София. След него врати отварят молове в почти всички големи градове в страната, най-големите от които се намират в София (The Mall - с БОП 66 хил. кв.м)[2] и Варна (Grand Mall - 50 хил. кв.м)[3].

Източници[редактиране | edit source]

  1. Международната асоциация на търговските центрове
  2. The Mall
  3. Grand Mall