Уикипедия:Разговори/Архив/2008/октомври

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.

Уикисреща скоро?

А тук някои колеги задават резонния въпрос: кога ще има пак уикисреща? Откога и аз това се питам... ухилване За себе си мога да отговоря кога няма да съм на линия: между 8 и 21 октомври ще бъда извън България. Но до 7-ми и след 22-ри съм на разположение и с удоволствие ще присъствам. И дайте вече да ги направим по-периодични, да фиксираме някое число от месеца или ден от някоя от седмиците (от вида "последната събота от месеца") и да се знае, а не така веднъж на полугодие... Спири 19:01, 1 октомври 2008 (UTC)

Води се на Уикипедия:Уикисреща/2008. Спири 23:48, 1 октомври 2008 (UTC)
Предложение - срещите да станат регулярни, всеки месец - например всяка първа събота от месеца. След последната среща стана ясно, че в работни дни тая работа не става. ухилване Спири 07:03, 10 октомври 2008 (UTC)

Robots.txt

Дискусията е преместена на МедияУики беседа:Robots.txt --Петър Петров 15:27, 16 октомври 2008 (UTC)

Как се добавя нова уикипедия.

Някой ще ми каже ли как се добавя нова уикипедия на адрес al_albert@abv.bg --Предният неподписан коментар е направен от al_albert (беседа • приноси) .

Предполагам, че това ви интересува: meta:Help:How to start a new Wikipedia, meta:Requests for new languages. Но може би бъркате терминологияга? Ако имате предвид, как се започва нова статия в Уикипедия, то отговорът е тук: Уикипедия:Как се започва страница. Спири 15:03, 3 октомври 2008 (UTC)
А може би има предвид как се започва (изтегля, инсталира, конфигурира) ново уики? --DCLXVI 15:18, 4 октомври 2008 (UTC)

Предлагам http://www.worldcat.org/ да бъде включен в страницата за търсене на книги. Има наистина много книги и то български. Освен това има търсене по ISBN и всички останали параметри (не всички книги имат ISBN номер). Просто след http://www.worldcat.org/isbn/ се добавя номера. Освен това книгите са категоризирани, а след въвеждане на местоположение сайтът показва най-близките библиотеки, в които може да се намери книгата. Има книги на български от преди 70-80 години - пример. Освен това сайтът не е комерсиален. --Чечлията 05:04, 4 октомври 2008 (UTC)

Добавянето на сайтове става на Уикипедия:Източници на книги - страницата поне в момента не е защитена, така че всеки може да я редактира. Добавих worldcat.org в раздела "Други", но се затруднявам с тестването. Можеш ли дадеш пример за адрес на страница на книга, намерена през ISBN? --Daggerstab 13:03, 4 октомври 2008 (UTC)
Ето http://www.worldcat.org/isbn/9789549156454. Просто се добавя ISBN номера след наклонената черта. Хм, така, както си го направил, си работи. --Чечлията 13:57, 4 октомври 2008 (UTC)

Копиране на текст от Уикипедия без позоваване на източник

Здравейте,

по случайност забелязах, че сладурите от Real Estate Company копират от Уикипедия без да цитират източник, което май не е редно. Спомням си, че някъде другаде се пишеха тези работи, но не намерих къде беше. Ето линк: http://imoti.bg/index.php?page=geo_info&twn=1990&l=&fromreg=yes --Лорд Бъмбъри 10:06, 4 октомври 2008 (UTC)

У:CGFDL ? Спири 06:22, 10 октомври 2008 (UTC)

Дитирамб

Днес ми се наложи да потърся тази дума, Дитирамб, и я намерих в Уикиречник. Е няма лошо, свърших си работата. Това обаче е статия, която, въпреки 5-те си реда, спокойно ще влезе като такава и м Уикипедия. Ако погледнете английската статия в Уикипедия, тя не се отличава с кой знае колко повече информация. Та прегледах Уикиречника, там толкова мъничета, при това за сериозни заглавия, са прехвърлени само заради това, че са мъничета. И като погледна колко мъничета имаме тук, които по тези критерии също трябва да бъдат прехвърлени там... Дали някой да не се заеме да внася? Щото за дитирамб повече от това, което е казано, едва ли някой ще напише повече, освен ако не си го изсмуче от пръстите, както са направили по традиция в англоезичната версия. Пък и да допълня - кой беше казал - "сейте мъничета, за да жънете статии"?

С удоволствие, ваш бивш Ивайло, понастоящем --94.73.6.134 19:34, 4 октомври 2008 (UTC)

Шаблон за музиканти

Имаме шаблони {{Infobox musical artist}} и имаме {{Музикален изпълнител}}, а нищо чудно да има и друг, не е ли редно да оставим само един? Не знам само как това би се отразило на статиите, които ползват най-различни шаблони...--Радостина 15:24, 5 октомври 2008 (UTC)

Според мен трябва да се слеят и статиите от втория шаблон (по-малко са) ръчно да се прехвърлят към първия --Nad 15:29, 5 октомври 2008 (UTC)
Вторият шаблон е направен от мен, защото в първия част от параметрите не са преведени и са оставени на английски, което аз лично не намирам за редно, след като това е Уикипедия на български език. --Discovery 16:10, 5 октомври 2008 (UTC)
Сливането предполага допревеждане и на параметрите. Сигурно са оставени на английски за по-лесно копиране --Nad 16:14, 5 октомври 2008 (UTC)
Аз съм съгласна с Discovery, параметрите трябва да са на български, аз лично ползвам втория и мисля, че първият трябва да се махне.--Радостина 17:55, 5 октомври 2008 (UTC)

Betawiki update

  • Currently 94.83% of the MediaWiki messages and 83.42% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising and proof reading at Betawiki. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 08:35, 12 октомври 2008 (UTC)
  • В този ред на мисли, глобално в софтуера именното пространство Image: (Картинка:) ще бъде заменено с File: (Файл:). Трябва да се помисли за бот, който да обходи статиите и да направи корекциите. --DCLXVI 09:24, 12 октомври 2008 (UTC)
Аз съм да се замени локално с „Картинка:“ Няма нужда да си създаваме допълнителна работа --Nad 09:53, 12 октомври 2008 (UTC)
Ех, защо ли това не беше готово, че да го използваме…
Над, сигурно за известно време и двете ще може да се ползват, но идеята е да се мине към Файл:. --Поздрави, Петър Петров 07:30, 13 октомври 2008 (UTC)
Няма как да се ползват две имена за едно и също ИП, но определено ще има достатъчно време за реакция преди подобна сериозна промяна да влезе в сила из всички уикипедии. Колкото до разширението - то си бачка, но не е инсталирано за използване в Уикипедия - очевидно не е достатъчно надеждно или използва твърде много сървърен ресурс. --DCLXVI 07:51, 13 октомври 2008 (UTC)
Ботът е лесно решение. -- Григор Гачев 07:55, 13 октомври 2008 (UTC)
Ами ползват се: en:Wikipedia:Alabalaen:WP:Alabala (например en:Wikipedia:Describing points of viewen:WP:Describing points of view). --Поздрави, Петър Петров 09:13, 13 октомври 2008 (UTC)
Аз лично не виждам/не знам за начин как да го направим такова пренасочване чрез софтуера и без да го пипа разработчик. А съм убеден, че в случая няма да има съдействие и бърза реакция от тяхна страна. ;) --DCLXVI 16:53, 13 октомври 2008 (UTC)
Дай някаква връзка с подробности. Надявам се, промяната засяга само именното простраство, но не и елемента от синтаксиса([[Картинка:Пример.jpg|дясно|мини|ВЪВЕДЕТЕ ТЕКСТ]])? --Спас Колев 12:51, 14 октомври 2008 (UTC)
Единственото, което има като информация е sitenotice-а на БетаУики, а там няма много информация по темата. След промяната ще бъде [[Файл:Пример.jpg|дясно|мини|ВЪВЕДЕТЕ ТЕКСТ]] --DCLXVI 20:32, 16 октомври 2008 (UTC)

Вандализиране

Много често през нощта (българско време) различни IP-та (най-често) вандализират страници, като изтриват информация, пишат статии, които са чиста реклама или просто си правят експерименти. В момента тук съм сама и не им смогвам на всичките. Казвам всичко това евентуално като се събудите (а аз ще съм си легнала) да погледнете какво е ставало през нощта, за да се поправят вандализми, които може да съм пропуснала.--Радостина 00:59, 14 октомври 2008 (UTC)

Ами и аз често съм активен през нощта, но в списъка ми за наблюдение (1129 наблюдавани страници) рядко се появява нещо за връщане по това време. --Чечлията 21:11, 15 октомври 2008 (UTC)
Хе-хе, моя беше към четири-пет хиляди, преди да го разчистя, а има и по-големи (Спирития например се оплакваше). Радостина има предвид, че трябва някой да следи Списъка на последните промени - или през нощта, или рано сутрин (по мои наблюдения между 6 и 9 сутринта няма натрупани приноси, така че тези от нощта се виждат).
Аз не мога да помогна - напоследък си лягам към дванайсет, най-късно един. --Daggerstab 21:28, 15 октомври 2008 (UTC)
В момента някакво Ай Пи яко маже по потребителските страници!--Радостина 15:09, 17 октомври 2008 (UTC)

Молба за оправяне на шаблон

Може ли някой да погледне {{Губернатор инфо}}? Май никой досега не го е използвал. Правен е 2005 година, няма описание и документация как да се ползва, тези от вас, които разбират много повече от мен от програмиране, може ли да направите някои полета hidden, да се поосъвремени за да изглежда нормално (вижте проблемите в момента като го сложих на Арнолд Шварценегер). Благодаря ви предварително.--Радостина 03:06, 15 октомври 2008 (UTC)

И аз малко спам по темата: днес от мъничето Натамицин направих една съвсем прилична енциклопедична статия, но шаблонът Chembox header ми скъса нервите и уби в мен всякакво желание за по-нататъшно подобряване. Даже опитах да копирам шаблона от Натриев хлорид, но пак ядец - шаблонът заема цялата ширина на страницата (вместо отредената му дясна ивица), картинката се позиционира вляво и изобщо - бардак! Та думата ми е за пряката зависимост на качеството на статиите за химикали и лекарства, от това на шаблоните. Особено важно е включването на нови и изключването на съществуващи полета по желание на автора/редактора на статията. Дано някой да се трогне. Поздрави, --Иван беседа приноси 10:31, 15 октомври 2008 (UTC)
Аз ще се заема със шаблона - вероятно ще го преведа наново от английски. Ще квича на беседата, ако се запъна на някой термин. --Daggerstab 18:14, 15 октомври 2008 (UTC)
А-а, гадост, оказва се, че там това е подслучай на en:Template:Infobox Officeholder, който обобщава наистина много подобни шаблони. Ако някой има предложение за превод на officeholder, мога да направя нещо подобно и тук. --Daggerstab 18:22, 15 октомври 2008 (UTC)
Само да вметна, че имената на някои т.нар. системни(или помощни) шаблони е добре да не се превеждат, защото вече оформят нещо като програмен език. --Ivanko

18:29, 15 октомври 2008 (UTC)

По същата логика не би трябвало да бъде преведен и уики-синтаксиса. :P Спокойно, няма да тръгна да превеждам Шаблон:!...--Daggerstab 18:32, 15 октомври 2008 (UTC)
Мисля че го оправих. Примързя ме да превеждам сложната структура от английската, затова изпълних оригиналната заявка - оправих доколкото мога оформлението, скрих повечето от полетата и добавих някаква документация. Ако има забележки и желания за добавяне на параметри - на беседата на шаблона, ще помогна, колкото мога. --Daggerstab 20:31, 15 октомври 2008 (UTC)
Сърдечна благодарност--Радостина 20:52, 15 октомври 2008 (UTC)
По едно време бях чоплил Шаблон: Химкаре - пробвайте го. Дава не по-малко възможности от англоезичния, но е много по-прост като структура и употреба. -- Григор Гачев 21:57, 15 октомври 2008 (UTC)
Хиляди благодарности. Химкарето е №1 просто, сега статията за Натамицина наистина заприлича на енциклопедична.

Wikipedia logo project

English: Hello! This is a message to inform all the Wikipedias that there is an ongoing project to fix the errors in the Wikipedia logo. There's also a plan to add more characters in the blank spaces and find characters for the other sides of the globe. Feel to visit the page on Meta-Wiki and discuss it on the talk page. If this message has arrived in the wrong place, please update the distribution list. Thank you, and see you on Meta! Bastique 18:44, 15 октомври 2008 (UTC)

български: Здравейте! Това съобщение цели да уведоми всички Уикипедии, че в момента тече проект за поправяне на грешките в логото на Уикипедия. Има и планове да бъдат добавени още символи в празните полета, както и да се намерят символи за останалите страни на глобуса. Чувствайте се свободни да посетите страницата на проекта в Мета-Уики и да го обсъдите на дискусионната страница. (...) Благодаря, и ще се видим в Мета! Bastique 18:44, 15 октомври 2008 (UTC) (Превод от Daggerstab 19:13, 15 октомври 2008 (UTC))

Става дума за глобуса в логото (горе в дясно) и какви символи да са изобразени на парченцата от пъзела. В момента има голяма вероятност кирилицата да се представя от малко "в", защото името на Уикипедия започва с този звук на повечето езици, изписвани на кирилица. --Daggerstab 19:13, 15 октомври 2008 (UTC)
Уважаеми Daggerstab, колкото и да се взирах в логото, открих на кирилица само буквата И... И защо нещо трябва да се променя, не разбрах.--L.Payakoff 19:36, 15 октомври 2008 (UTC)
Вероятно трябваше да съм по ясен - "... има голяма вероятност в бъдеще..." Сметнах, че контекста ще е ясен, ако човек отвори връзките в съобщението на Bastique, но явно съм се надявал на твърде много.
Разширих малко първата връзка, за да стане ясно, че сочи към самата страница, а не към Мета. --Daggerstab 21:24, 15 октомври 2008 (UTC)

Lang-mk

Въпрос: Ако име на статия, с оригинал от език ползващ кирилица (руски, книжовен македонски, сръбски, украински, беларуски и др.), съвпада напълно в изписването на българска кирилица трябва ли изрично да се изписва чрез шаблон lang-.., за да се покаже изрично името и че няма разлика в изписването?

Пример: Самара (на руски: Самара); Кочани (на македонска литературна норма: Koчани)

Добре, за да не си играем на връщанки на lang, хайде да го обсъдим тук ( и без тва въпросът е прнципен). Първо, практиката е лоша :-) (и какво като е такава практиката, все едно не може да се промени ако е лоша или просто има по-добра). И ако трябва да се поправят няколкостотин населени места, за да се поправи лоша практика, то постепенно ще се поправят. Сега ще обясня защо според мен практиката е лоша. Как един читател би разбрал как се пише името на населеното място на мле? Наистина като липсва изрично посочване на името моооже и да се сети, че е еднакво с бг. Обаче може и да не се сети. Сегашната практика просто не дава никаква информация. Вярно излишно е в шаблона повторението, защото човек гледа и си мисли, че е просто повторение и пак я се сети, я не, че едното е на мле. Та най-добре е изрично да се посочи, че в този случай изписването на бг и мле съвпадат. А не да се разчита, че е ясно, очевидно и човек се сеща. Не е нито очевидно и човек спокойно може да не се сети.--Алиса Селезньова 13:16, 19 октомври 2008 (UTC)

От мнението ти горе не разбирам, защо практиката е лоша. За мен това не нито добра, нито лоша практика, просто наложена практика. Смятам също, че има логика в това тъй като става дума за кирилица. --Λичката 13:27, 19 октомври 2008 (UTC)
Просто казвам, че има по-добра практика. Според мен изричното посочване на името е по-добра практика от имплицитното. Чак пък наложена практика...просто такава била досега, но според мен има по-добра и с текущото обсъждане ще се реши дали да се възприеме или не. Аз със сигурност я възприех вече Ухилен съм. Сега е оставено човек да се сети, а не е чак толкова очевидно и е по-добре изрично да се посочи, че изписването съвпада.--Алиса Селезньова 13:33, 19 октомври 2008 (UTC)
Според мен няма никакъв смисъл да се изписва едно име на кирилица два или повече пъти, при положение, че няма никаква графична разлика. По-логично ми звучи да се посочва изписването на латиница отколкото дублирането на кирилица. ;) --Λичката 13:40, 19 октомври 2008 (UTC)
Ще те помоля също да не променяш „практиката“ поне докато и другите ангажирани редактори не си дадат мнението. --Λичката 13:43, 19 октомври 2008 (UTC)
Ами смисълът е да се покаже, че няма графична разлика, а не да се остави (както до сега) човек да се сеща. Да бе, не барам нищо докато не се изясни :-).--Алиса Селезньова 13:46, 19 октомври 2008 (UTC)
Аз лично по-скоро съм на мнение да не се повтаря едно име на кирилица няколко пъти. Дублирането на кирилица, без разлики си е чиста проба политика, не лингвистика, не история и пр. Освен всичко този принцип е не е само по отношение на географски названия. Според мен става дума за минимум 500 статии, в които трябва да се преповтори без изменение името на статията. --Λичката 13:53, 19 октомври 2008 (UTC)
А сега пък политика! Мисълта ми беше просто да улесним читателят. А това колко са статиите просто няма значение. Ако наистина тази практика е по-добра (както мисля аз), те постепенно ще се оправят. Това, че настоящата практика не е нито лоша, нито добра не е причина да не се възприеме по-добра. Просто даване на допълнителна информация. Като се запита човек как е името на населеното място на туземски език, да види, че съвпада. Това е. Верно, че няма история, ма чак пък политика...--Алиса Селезньова 14:00, 19 октомври 2008 (UTC)
100% политика, по отношение на всички езици ползващи кирилица. Но нека поне още един двама потребители дадат мнението, за да бъде приключен въпроса. --Λичката 14:14, 19 октомври 2008 (UTC)
А, да, нещо не те бях разбрала. Така е, политика е, въпросът е принципен.--Алиса Селезньова 14:26, 19 октомври 2008 (UTC)

Ами, според мен Алиса е права - за неинформирания читател изричното посочване на изписването на МЛЕ е информативно.--Мико 13:57, 19 октомври 2008 (UTC)

Мико до сега ти винаги си „изповядвал“ принципа на неповтаряне ако няма разлика Ухилен съм--Λичката 14:14, 19 октомври 2008 (UTC)
Ха-ха - да, абсолютно така е. Но момичето е право - изричното изписване е по-информативно. И некси и политиката му не е лоша като се замислиш.:-)--Мико 14:21, 19 октомври 2008 (UTC)
Според мен след като града е в Република Македония не е зле да има Lang-mk, както например в Москва има Lang-ru, въпреки че е същото като българското изписване. --Nad 14:23, 19 октомври 2008 (UTC)
Аз пък съм за пропускането, не обичам ненужните повторения. Нека не подценяваме читателите. На Берлин (вкл. и на английски) да не би да му повтаряме името още веднъж, защото не е в България или защото не е английско в другия случай? Щом селото е в Македония и си има име, а не са посочени правописни разлики, според мен и маймуна ще се сети, че просто няма такива. А на Москва май сме го написали на руски само за да вържем за руското име и файла с произношението на руски. Martyr 14:33, 19 октомври 2008 (UTC)
Заради читатели като мен предпочитам да го има. --ShadeOfGrey 14:41, 19 октомври 2008 (UTC)
Заради маймуни като мен е редно да се изписва. Аз македонски не знам (освен че е диалект на български) но щом е утвърден като отделен език, не виждам никаква причина да не се изписва името в оригинал като се посочват съответните разлики в произношението.--Радостина 14:56, 19 октомври 2008 (UTC)
Е, вие да не се обидихте сега, аз просто така, за да си подсиля твърдението ;) Всички сме маймуни, ако може да се вярва на Дарвин. Щом смятате, че е нужно — така да бъде, аз просто не мисля така. Поздрави, Martyr 16:52, 19 октомври 2008 (UTC)
Поддържам изричното изписване на мле, дори когато се повтаря с това на бг; така е по-професионално и по-информативно за читателя. Спири 07:00, 23 октомври 2008 (UTC)
Малко трудно схванах началото на разговора. Според мен и досега практиката си беше да се добавя lang-шаблон. Имам спомен за някакви разменени реплики по въпроса (май с Емил), които приключиха с мълчаливо съгласие да се добавя. Други дискусии по темата не помня. --Спас Колев 08:57, 24 октомври 2008 (UTC)

Шаблони за футболни отбори и футболисти

Здравейте! Нямам идея как се докопах до тук, но важното е, че успях. Отдавна искам да разбера как се правят и използват шаблоните, та ако може някой да ме светне ще е много добре. Питам, понеже ми се струват доста старички.. --Предният неподписан коментар е направен от Leadero (беседа • приноси) 00:35, 21 октомври 2008  (проверка).

Моля подписвайте се, става с 10-я бутон на първия ред в режим редактиране. След това отидете на проект футбол и вижте кои шаблони ви трябват.--Радостина 02:59, 21 октомври 2008 (UTC)
А повече информация за шаблоните има тук: Уикипедия:Шаблони. усмивка Спири 06:57, 23 октомври 2008 (UTC)

Вандализми и патрулиране

Напоследък вандализмите станаха доста. Съответно, доста народ оглеждаме при всяка възможност последните промени, и хабим ресурси да гледаме промени, които някой друг вече е гледал преди нас.

Този проблем се решава с отбелазването на статии като патрулирани. За да можеш да отбелязваш статии (и да виждаш кои са отбелязани) обаче е нужно да имаш правото Patrol. В БГ Уикипедия по подразбиране го имат само администраторите. А те не насмогват - все по-често хващам пропуснати от тях вандализми.

Предлагам правото Patrol да се дава и на неадминистратори, които са се доказали като надеждни хора, и имат желанието да преглеждат последните промени. Ще се спестят доста усилия и време. Даването би могло да е по усмотрение на бюрократите, или при навършване на някакъв брой редакции, примерно 1000, или каква да е комбинация от тези и/или други условия. -- Григор Гачев 21:03, 22 октомври 2008 (UTC)

За. В комплект да си върви с правото Rollback. Друг е въпросът защо таквизи люде да не разполагат с пълни администраторски права. --Поздрави, Петър Петров 09:04, 23 октомври 2008 (UTC)
Защото не искат Ухилен съм... аз често слагам шаблони за авторски права или бързо триене и следя за вандализми, ама не искам да имам администраторски права.--Радостина 15:20, 23 октомври 2008 (UTC)
Същинските администраторски намеси, като триене на страници и блокиране, не предполагат излишно хабене на ресурси - няма как пет души да изтрият една и съща страница. Също, обикновено не са и особено спешни. Патрулирането обаче хаби ресурси (без правото Patrol не се вижда кое е патрулирано вече), и е добре да се прави експедитивно. Затова е полезно да го имат всички регистрирани потребители, които са показали надеждност и постоянство. -- Григор Гачев 18:07, 23 октомври 2008 (UTC)
Алтернативен подход е Extension:FlaggedRevs, както се ползва в dewiki. Вижте например историята на статията Victoria (Australien). --Поздрави, Петър Петров 07:53, 24 октомври 2008 (UTC)

Уикипедия за училищата 2008/9

Привет. Само бърза бележка, публикувана е нова версия на DVD-то "Уикипедия за училищата" 2008/09 с 5500 избрани и проверени статии. За повече информация: Прес изявление. Кога ще направим такова DVD и на български? :-) --Петко 00:02, 23 октомври 2008 (UTC)

Това е много сериозна работа и уви, за нашата У ще ни стигне и CD, далечко сме от ДВД още. За да издадем нещо сериозно и стойностно, трябва да си направим отделен портал, посветен специално на първото и всички последващи подобни издания, може би "Портал:Външни издания" или подобно. "Истинските" енциклопедии се издават в следния алгоритъм:
  • определяне на тематичните области;
  • избор на водещ редактор за всяка тематична област;
    • Тук не мога да се сдържа да не напиша баснята за древногръцкия художник, на който просто му писнало от кибици, които неграмотно коментирали неговата работа и му давали съвети как да рисува. Изкарал едно платно пред къщата си и започнал да рисува пейзажа отсреща. Хората идвали, коментирали и всеки му казвал какво и как да направи. Художникът изпълнявал всичко (точно както У!!!). А вкъщи, зад оградата, си рисувал същия пейзаж, но без ничии съвети и указания. Когато и двете картини били завършени, той ги изложил пред къщата си, една до друга. Зяпачите грозно хулили едната и възвишено хвалили другата. На следния ден художникът им казал - тази, която сега хулите, рисувахте вие, а тази, която хвалите, аз я рисувах сам. От тогава никой повече не идвал да му казва какво и как да рисува.
  • определяне на разделите за всяка тематична област;
  • определяне на статиите за всеки раздел;
  • подбор, преглед и редактиране на информацията за всяка статия.
Особено се внимава за:
  • балансирано разпределение на информацията по тематични области и по раздели в тематичните области; енциклопедиите не натъртват върху определени аспекти, а дават балансирани сведения. Нашата У е крайно небалансирана, което в случая е проблем №1;
  • избягване на конфликт на гледни точки - например Произход на човека, Тероризъм, Глобализъм, Национализъм;
  • правилно цитиране на достоверни източници.
Лично на мен това ми се струва непосилна задача за нас, но кой знае? --Иван беседа приноси 07:20, 23 октомври 2008 (UTC)
На мнение съм, че ни трябва още малко колектив, но не сме много далеч от осъществяването на подобно начинание. В момента имаме много и добри редактори в повечето най-важни области, но се нуждаем от още малко. :-)Tourbillon Да ? 15:40, 24 октомври 2008 (UTC)

Левски в Добруджа или Бесарабия е учителствал?

Здравейте, от днес се мъча да пооправя статия за Левски в английската Уикипедия (т.е. в крайна сметка да стане добра или избрана). Докато изследвах темата прочетох, че е бил учител в Еникьой и Конгас, села, които според източниците си съседстват и се намират край Тулча в Северна Добруджа.[1][2][3] Открих, че е имало Еникьой (сега Михаил Когълничану) край Тулча, но не намерих Конгас наблизо. Оказа се, че има един Конгаз, но това е село в Бесарабия, т.е. отвъд делтата на Дунав, на разстояние от Тулча каквото е между София и Пловдив; в Конгас е имало българско население. Недалеч от него има и един Еникьой в Кантемирски район, за него повече не знам, обаче.

Е, този ли е онзи Конгас и дали Михаил Когълничану е Еникьой на Левски? Ако наистина става въпрос за съседни села, то Еникьой в Кантемир изглежда по-логично. Но все пак става въпрос разлика от стотици километри, все някой биограф на Левски трябва да е погледнал един атлас през годините...

Ето една карта за ориентир. На нея са посочени двата Еникьоя, Конгаз в Бесарабия и градът Тулча. Martyr 20:32, 23 октомври 2008 (UTC)

Въпреки че не съм запознат много добре с Васил Левски ме съмнява, че е преподавал в Бесарабия. По-сокро в Бесарабия е възникнало това село от преселници на оригиналния Конгас. Както има село Твърдица. Въпреки това не е изключено е да става дума за едно и също село. --Scroch БЕСЕДА ПРИНОСИ 20:39, 23 октомври 2008 (UTC)
Оправих се, румънците ми помогнаха :) Оказа се, че Конгаз е и старо име на Ръндуника (Rândunica), село в комуна Михаил Когълничану (Еникьой). Тоест наистина си е край Тулча в Северна Добруджа и наистина селата са си съвсем близо. Martyr 21:03, 23 октомври 2008 (UTC)

Връзка към себе си

Аз имам интернет вкъщи от няколко дена, но името ми се губи в логото на Уикипедия и не мога да кликна върху него. На другите уикипедии, където имам сметки, това не е така. – Цено Максимов 13:05, 24 октомври 2008 (UTC)

Явно вкъщи използваш по-малка хоризонтална разделителна способност на екрана. Надписите на български са с повече думи, затова цялата лента е по-широка и се подпъхва под картинката.
Като решения на проблема, освен купуването на по-съвременен компютър, се сещам за:
--Поздрави, Петър Петров 15:23, 24 октомври 2008 (UTC)
И аз имам този проблем при разделителна способност 800*600. Мога да ти предложа следните решения:
  • Опитай да качиш разделителната способност на монитора.
  • Намали шрифта, с който браузърът визуализира страницата. Дори и една идея по-малък шрифтът, може да помогне за да се появи връзката към страницата ти)
  • За достигане до ичната страница, използвай да минаваш през друга свързана с нея, например беседата или списъка с приносите ти (вероятно поне втората връзка не е скрита?)
  • Използвай търсачката като пишеш в нея Потребител:Цено Максимов или User:Цено Максимов - това направо ще отваря страницата ти.
Между другото, тъй като гледам, че сметката ти не е обединена, вероятно в другите уикипедии потребителското ти име е друго, не "Цено Максимов". Ако е с по-малко символи, възможно е това да е причината там да не се получава неприятният ефект. Надявам се да съм била от полза. Спири 15:40, 24 октомври 2008 (UTC)

Аз също съм с 800x600. Намаляването на шрифта решава проблема, но затруднява четенето. Как се качва разделителната способност на монитора? – Цено Максимов 15:56, 24 октомври 2008 (UTC)

Ако някой си е сложил настройките на английски, не може да види общата информация за БГ уикипедия, която се появява над списъка за наблюдение (поне с мен е така). Мога да чета и с малко намаления шрифт – мерси за подсказването. Отварянето на връзки в нов прозорец настройка на браузъра ли е или на уебсайта? – Цено Максимов 17:37, 24 октомври 2008 (UTC)
Ако държиш да ползваш облика Монобук, може пък да скриеш някоя не толкова важна връзка от горните, напр. „Моите приноси“ или „Излизане“. Става чрез следния код в стиловия ти файл:
  • за приносите — #pt-mycontris { display: none; }
  • за излизането — #pt-logout { display: none; }
#pt-mycontris прилича на грешка, но в момента наистина това е името на елемента. Някой явно е изял „b“-то. — Борислав 14:33, 25 октомври 2008 (UTC)
Аз сложих кода за скриване на приносите на страницата и последвах инструкцията за изтриване на кеша на браузъра, но приносите не изчезват. Пробвах вчера и другите облици, но не ми се понравиха. – Цено Максимов 15:02, 25 октомври 2008 (UTC)
Странно. И при мене не сработи. А уж би трябвало. Пробвай с li#pt-mycontris { display: none; }. — Борислав 18:07, 25 октомври 2008 (UTC)
Ха, изчезнаха приносите. Благодаря ти! Сега мога да чета с по-голям шрифт. – Цено Максимов 18:34, 25 октомври 2008 (UTC)

Удебелени байтови разлики?

Забелязах, че вече в списъка на последните промени и личния списък за наблюдение байтовите разлики между версиите вече са оцветени в зелено, а някои от тях са в получер. Някой да има идея какво трябва да символизира удебеляването? --Daggerstab 08:31, 25 октомври 2008 (UTC)

Гледам маркира с получер редакции над 500 байта. Вероятно за по-лесно откриване на "по-едрите" случаи на вандализъм/копиране. --ShadeOfGrey 09:05, 25 октомври 2008 (UTC)
Мдаа, отдавна си мечтаех за това... доволна съм. усмивка Спири 22:04, 25 октомври 2008 (UTC)

Предложение за нов администратор: SilentShout

Тук: Уикипедия:Предложения за администратори/SilentShout. Спири 21:05, 26 октомври 2008 (UTC)

Препратки

Препратки на мен ми звучи като „пре-пръдки“. – Цено Максимов 12:12, 28 октомври 2008 (UTC)

So what? --Daggerstab 12:15, 28 октомври 2008 (UTC)
So it resembles the word for fart. – Цено Максимов 12:45, 28 октомври 2008 (UTC)
Връзки пък звучи като нещо за обувки или вратовръзка. Предлагаш ли нещо конкретно? --Поздрави, Петър Петров 15:52, 28 октомври 2008 (UTC)
Предвид, че ударението в думата "препратки" пада именно върху А-то, изобщо няма как да звучи като „пре-пръдки“. Против съм да се сменя. Спири 16:11, 28 октомври 2008 (UTC)
„Външни връзки“ има както алитерация, така и асонанс, а връзки може да означава и Връзки с обществеността примерно. Повтарянето на „пр-пр“ с последвали гласни, близки до „ъ“, напомня за „пръд-пръд“, и освен това думата е "mouthful", както се казва на английски (извинете за образността). – Цено Максимов 17:56, 28 октомври 2008 (UTC)
Имаш моята подкрепа! --Uroboros беседа 20:24, 28 октомври 2008 (UTC)
Цено, съквартиранта ти от Студенски град (спекулирам, да не се взема насериозно ухилване), да не е ял много боб-чорба, че си така травмиран от the word for fart ухилване. Честно казано, пръд-пръд е последното нещо, за което се сещам, като чуя препратки. --PetaRZ ¬ 21:04, 28 октомври 2008 (UTC)
Не, PetaRZ, нямам съквартирант и не живея в Студентски град. За разлика от теб обаче вземам въпроса на сериозно – макар да нямам нещо против и да се посмееш. – Цено Максимов 22:45, 28 октомври 2008 (UTC)
Уви, единствен сте който взимате „въпроса“ на сериозно - моля ви недейте повече да отпускате въображението си, така само се харчат излишни ресурси.--Мико 20:29, 29 октомври 2008 (UTC)
Мико, както писах по-горе, Цено Максимов не е единствен, без да искам, когато не ползвам щаблончето от падащите менюта, ми иде отвътре и така го пиша: Външни връзки. Не че е болка за умиране, но не е напразно харчене на ресурси да се обмисли/обсъди въпроса. --Uroboros беседа 17:06, 1 ноември 2008 (UTC)
Може и да съм единствен, но няма как да узная това, ако не споделя какво мисля, Мико. – Цено Максимов 20:35, 29 октомври 2008 (UTC)

Военни неща

Здравейте! Днес се захванах малко да поподредя неща, които ме дразнят отдавна, но пък се натъкнах на друго. Открих, че имаме следните категории: Война, Войни, Военни, Военно дело. Предлагам да махнем категорията "Война" - да остане "Войни". От "Военно дело" и "Военни" също едното на отпаде. Нямам предпочитания. И двете са вързани с английската Military. Руснаците, и те като нас, имат Въоръжени сили, наместо нашата Военни, която пък е подкатегория на Военно дело, както и при нас. Мислите ли, че има смисъл от тези категории или да ги обединим? --Darsie 16:15, 28 октомври 2008 (UTC)

Мен ме кефи изразът :"Военно дело" --Uroboros беседа 20:25, 28 октомври 2008 (UTC)
Не съм във възторг, но пък май е по-добре от "Военни", защото "Военни" е малко разнобойно- Военни хора; Военни теми. Ще се заема. --Darsie 05:56, 29 октомври 2008 (UTC)
Мисля, че "Военни" се отнасяше именно за хората... --Daggerstab 10:15, 29 октомври 2008 (UTC)
Имало и Категория:Военна наука.Ухилен съм--Darsie 06:30, 29 октомври 2008 (UTC)
Война и Войни имат различен смисъл ! --Ivanko 06:32, 29 октомври 2008 (UTC)

2 ноември - Компютърно пространство

В неделя, на 2 ноември, на форума „Компютърно пространство“ ще ходя да говоря за Уикипедия и бих искала да поканя който иска да дойде за дружинка и кураж ;-) Темата по-точно е „Уикипедия и социалните мрежи“. Часът е 15:50 – 16:25, а мястото е Чешкия център, ул. Г.С. Раковски 100. На сайта пише, че Входът е безплатен. Необходима е регистрация с име, e-mail, телефонен номер и професия на entranceприcomputerspace.org. След регистрацията ще получите покана по e-mail. Е, предполагам, че и да не се направи такава предварителна регистрация, няма да върнат никого... :-) Спири 16:59, 28 октомври 2008 (UTC)

Спири, нищо не казваш?Ухилен съм--Darsie 06:51, 3 ноември 2008 (UTC)
Мии, имаше към трийсетина-четиресе човека, и никой не избяга панически до края... осъзнах че имам токова много за говорене, че рискувам накрая нищо да не кажа, затова просто ги оставих да ми задават въпроси... горе-долу се получи, макар и хаотично, но 35 минути определено са (ми? усмивка) крайно недостатъчни, когато става дума за Уикипедия... Раздадох им обаче по едно малко листче за четене. Интери и Алиса бяха много мили да дойдат, така че и те могат да споделят впечатления колко ужасно е било. ухилване Спири 07:26, 3 ноември 2008 (UTC)
Хе хе, въобще не беше ужасно. На хората им беше интересно и вместо хаотично се получи разчупено представяне. Показателно е, че в паузата за кафе трябваше да откъснем Спири насила от напиращи хора с въпроси, които се проточиха доста, а все пак трябваше да си ходим по някое време :-).--Алиса Селезньова 08:51, 5 ноември 2008 (UTC)

Шаблон: Забележителности в Рим

Привет! В многото Последни промени тези дни, се загуби молбата ми за помощ за Шаблон:Забележителности в Рим. Не успявам да разпъна синьото поле до размерите на шаблона.--Darsie 20:24, 29 октомври 2008 (UTC)

Мисля, че ще мога да го оправя... ще докладвам на беседата Спири 20:47, 29 октомври 2008 (UTC)

Проучване на потребителите

Провежда се интересно проучване на потребителите на уикипедия. Срокът за участие е 3 ноември. – Цено Максимов 22:32, 29 октомври 2008 (UTC)

Това не е ли само за английската версия? --Daggerstab 22:50, 29 октомври 2008 (UTC)
Nope. "The survey was translated into 20 languages by Wikimedia volunteers". Аз го попълних – проучването е универсално, за която и да е уикипедия, просто не е преведено на всички езици. – Цено Максимов 23:10, 29 октомври 2008 (UTC)
Мда, в ру: даже го бяха сложили в SiteNotice-а още в самото начало. --Спас Колев 08:28, 30 октомври 2008 (UTC)

Добра статия

Наскоро статията за Руско-турската освободителна война беше изложена на първа страница в Руската уикипедия като „Хорошая (примечательная) статья“. Тука май няма шаблон, с който да се отбелязват такива статии, а и процес за тяхното определяне? – Цено Максимов 21:07, 31 октомври 2008 (UTC)

Идеята беше лансирана преди повече от половин година, но явно е поизоставена. Даже има създадена Категория:Добри статии, с няколко предложени статии и критерии. --Stanchev 08:22, 1 ноември 2008 (UTC)
Нужен е ru:Шаблон:Link GA, с който да могат да бъдат маркирани такива статии от други уикипедии, поне. – Цено Максимов 11:30, 1 ноември 2008 (UTC)