Уилям Кларк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уилям Кларк
William Clarke
американски духовник
Роден
Починал
1 август 1955 г. (89 г.)

Уилям Пейн Кларк (на английски: William Paine Clarke) е американски духовник, работил през голяма част от живота си сред българските общности на Балканите.[1][2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 11 ноември 1865 година[3] в Пловдив в семейството на американския мисионер Джеймс Франклин Кларк-старши. Уилям завършва Бостън Латин Пъблик Скуул, Амхърст Колидж в Масачузетс и поема по стъпките на баща си като мисионер в българските земи.[2]

Писмо от Джон Хенри Хаус до Дж. Л. Бартън за ареста му заедно с американските мисионери в Солун Уилям Кларк и Купър от страна на гръцкия генерал, командващ съюзните сили. Те са обвинени в българска пропаганда и в укриване на шпиони. Хаус заявява, че българският език е премахнат отдавна от учебната програма на Американското земеделско училище. Той обаче се използва в религиозните служби, тъй като много от служителите и работниците в училището са македонски българи протестанти. 22 февруари 1919 г.

Жени се в 1900 година за Марта Гизлер, швейцарка, дъщеря на методистки пастор и преподавателка по музика в американското училище в Ловеч от 1897 година, а след това в Самоков. Уилям и Марта работят като мисионери заедно в Самоков, Солун, Битоля, където се ражда синът им - американският българист Джеймс Франклин Кларк-младши.[2] В Битоля пастор Уилям Клар оглавява мисионерската станция. Живее със семейството си в Битоля по време на Балканските и Първата световна война. В 1919 година се премества в Американското земеделско училище в Солун.[4] В Солун Уилям Кларк е арестуван от новите гръцки власти заради пробългарска дейност.

След това Уилям живее със семейството си в София и Пловдив. В 1933 година се завръща със семейството си в САЩ, като умира в Нортхамптън (Масачузетс)[2] на 1 август 1955 година.[3]

Родословие[редактиране | редактиране на кода]

 
 
 
 
 
Джеймс Франклин Кларк
(1832 – 1916)
 
Изабела Кларк
(? - 1891)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Уилям П. Кларк
(1865 - 1955)
 
Джеймс Кларк
 
Елизабет С. Кларк
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Джеймс Франклин Кларк
(1906 – 1982)
 
Естер Н. Кларк
 

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Цокова, Полина. Среща и взаимодействие на културите: американското мисионерско семейство Кларк и българската среда ХІХ - ХХ век // Годишник на департамент „История“ 2. Нов български университет. с. 281.
  2. а б в г Генов, Румен. Помощната дейност на американските мисионери в България след Илинденско-Преображенското въстание // Годишник на департамент „История“ 2. Нов български университет. с. 160.
  3. а б American Board Memorial Booc; Memorial records for William P. Clarke.
  4. Генов, Румен. Помощната дейност на американските мисионери в България след Илинденско-Преображенското въстание // Годишник на департамент „История“ 2. Нов български университет. с. 168.