Херметизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хермес Трисмегист, от D. Stolcius von Stolcenbeerg: Viridarium chymicum, 1624

Херметизмът е философско-религиозно течение с езотеричен характер. То е основано на текстовете в Корпус Херметикум приписвани на Хермес Трисмегист, който е представян като древноегипетски мъдрец и жрец. За него се смята, че е синкретизъм на древноегипетския бог Тот и древногръцкия бог Хермес. Тези вярвания повлияват и на западноевропейските езотерични традиции.

Съгласно традициите на херметизма - това е учение за висшите природни закони, подчиняващи се на принципите на причинността и аналогията. Според херметиците, по силата на принципа на аналогията, причинните връзки могат да се допълват посредством магическо въздействие върху действителността чрез собствените желания на адепта на тайното учение.

История[редактиране | edit source]

За поклонници на херметизма се споменава още през 830 година, когато халиф Ал Мамун преминал през град Харан и там се срещнал с хора наречени "сабиани". Те заявяват пред мюсюлманските власти че техен пророк е Хермес Трисмегистус и книгата от която се ръководят е Херметика. В западна Европа основната част на Корпус Херметикум е преведена от гръцки през 1460 година от Марсилио Фичино за библиотеката на Медичите, макар че отделни откъси са споменавани още през IV век от алхимикът Зосимус.

Външни препратки[редактиране | edit source]