Хайнрих Корнелий Агрипа фон Нетесхайм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Хайнрих Корнелий Агрипа)
Хайнрих Корнелий Агрипа
Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim Eucalipto Sapiens

Роден
Починал

Учил вКьолнски университет
Философия
ШколаНемски Ренесанс
Хайнрих Корнелий Агрипа в Общомедия

Хайнрих Корнелий Агрипа фон Нетесхайм (на немски: Heinrich (Henricus) Cornelius Agrippa von Nettesheim) е немски философ, теолог, херметист, кабалист, астролог и алхимик. Един от най-известните и значими окултисти на Ренесанса.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хайнрих Корнелий Агрипа е роден на 14 септември 1486 г. в Кьолн, Германия. Учи в университетите в Кьолн и Париж. През 1510 г. е ученик на абат Йохан Тритемий, който е учител и на Парацелз. Заминава в Англия, където слуша публичните лекции на английския хуманист и теолог Джон Колет. Завръща се в Европа и няколко години е на служба при император Максимилиан I. След това, за известно време, е лекар в двора на Луиза Савойска, а през 1530 г. е историограф на император Карл V. Умира на 18 февруари 1535 г. в Гренобъл, Франция.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Най-значимото и известно произведение на Агрипа е неговата Окултна философия (De occulta philosophia), в три книги. Написана в първия си вариант още през 1510 г., първата книга е издадена през 1531 г. в Париж, а всички три книги през 1533 г. в Кьолн. Съчинението на Агрипа представлява сборник по окултизъм, който съдържа компилирано знание за древната философия и магия, метафизиката, теологията, астрологията, алхимията, Кабала, нумерологията, медицината, окултните свойства на металите, минералите, растенията, животните, човешките тяло, душа и дух, ангелите и боговете, природата на веществата, стихиите и числата, същността и връзката между човека, света и Бог.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • За несигурността и суетата на науките, 1527 (De incertitudine et vanitate scientiarum)
  • Декламация за благородството и превъзходството на женския пол, 1529 (Declamatio de nobilitate et praecellentia foeminei sexus)
  • Окултна философия, 1531, 1533 (De occulta philosophia libri tres)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Хенрих Корнелий Агрипа фон Нетесхайм. Окултна философия, т. 1. Изд. „Аратрон“, С., 1995.