Хикару Накамура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хикару Накамура
Hikaru Nakamura
Хикару Накамура, 2008
Информация
Държава Япония
Състезател на САЩ
Роден
9 декември 1987 г. (36 г.)
Хираката, Япония
Званиегросмайстор
ЕЛО2736 (май 2020)
Най-високо ЕЛО2816 (октомври 2015)
Място в света5-то
Място в държавата1-во

Страница в сайта на ФИДЕ
Хикару Накамура в Общомедия

Хикару Накамура (中村光 Nakamura Hikaru) е американски международен гросмайстор по шахмат.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Хираката, префектура Осака, Япония. Баща му е японец, а майка му е американка. На двегодишна възраст се премества да живее с родителите си в Съединените щати. Започва да играе шахмат на седемгодишна възраст и е трениран от своя пастрок, ФИДЕ майстор и автор на шахматна литература Sunil Weeramantry. След три години, когато е на 10 години и 79 дни, Накамура получава званието шахматен майстор от Федерацията по шахмат на САЩ (USCF), ставайки най-младия американец спечелил шахматно звание и счупил предходния рекорд на Vinay Bhat. През 2003 г. Накамура затвърждава репутацията си на дете-чудо в шахмата, получавайки на възраст от 15 години и 79 дни гросмайсторско звание, чупейки с три месеца рекорда на Боби Фишер за най-млад американец станал гросмайстор, постижение единствено подобрено от Фабиано Каруана.

Накамура е основно смятан за агресивен играч, който няма желание за бързи ремита, споменавайки веднъж в интервю, че „няма смисъл да правиш ремита“.[1]. Той предпочита да използва всички предстоящи печеливши шансове, което му дава стил на игра, описван от Американската шахматна федерация като „удивителна изобретателност... неотстъпчива решителност... правейки неочаквани ходове и с воля за победа“.

На 20 юни 2005 г., Накамура е избран за 19-ия Frank Samford Chess Fellow, получавайки официално 32 000 долара за развитие на шахматното си образование.

Той е описван, като имащ необичаен ентусиазъм за шахмат и много по-отзивчив от другите играчи с неговите способности. Например, след като спечелва първенството по шахмат на САЩ, изиграва множество едноминутни партии с всички новодошли във фоайето на хотела, където е проведено състезанието.[2]

Накамура е също много опитен в блиц шахмата и е описван като „вероятно най-добрия блиц играч в Америка“[3] и „един от най-добрите блиц играчи в света“[4] Дори в партии, където разполага само с минута или две, за да изиграе ходовете си, Накамура демонстрира способност да създава сложни комбинации.

Въпреки че, основно Накамура е сериозен турнирен играч, той също изпълнява ролята на коментатор или анализатор на партии. Най-известен е на сайта ChessNinja, поддържан от автора на шахматна литература Mig Greengard.

Шахматна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Като жител на Уайт Плейнс, Ню Йорк, Накамура често участва в седмичния шахматен турнир „Ню Йорк Мастърс“ на шахматен клуб „Маршал“, когото спечелва на няколко пъти.

През април 2004 г. Накамура заема четвърто място в крайното класиране в „Б“ групата на турнира „Корус“ във Вайк ан Зее.

Накамура се класира за световното първенство на ФИДЕ през 2004 г., проведено в Триполи, Либия, където достига до четвъртия кръг, побеждавайки по пътя си гросмайсторите Сергей Волков, Алексей Александров и Александър Ластин, преди да отстъпи на англичанина Майкъл Адамс.

Спечелва през 2005 г. първенството на САЩ, събирайки седем точки от девет партии, за да подели първото място с Алекс Стрипунски, с когото постига реми в третия кръг на състезанието. Накамура побеждана Стрипунски в две плейофни партии по ускорен шахмат, за да вземе титлата и да стане най-младия национален шампион от Фишер насам. Накамура приключва състезанието без загуба и побеждавайки в седмия кръг гросмайстор Грегори Кайданов, тогава състезателят с най-висок рейтинг в САЩ.

След тази победа, Накамура играе мач в Мексико срещу украинския гросмайстор Сергей Карякин, побеждавайки го с 4,5:1,5.

През януари 2007 г. Накамура поделя второ място на турнира „Гибтелеком Мастърс“ в Гибралтар. [5] Заема първо място на същия турнир следващата година.[6]

През ноември 2008 г. спечелва турнира по ускорен шахмат „Cap d'Agde“, побеждавайки Анатоли Карпов на полуфиналите и Василий Иванчук на финала.[7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "GM Hikaru Nakamura Архив на оригинала от 2008-10-11 в Wayback Machine.". Посетен на 16 октомври 2006.
  2. Daaim Shabazz. "Why Nakamura's Victory is Good for Chess". Dec. 9, 2004
  3. "GM Hikaru Nakamura Архив на оригинала от 2008-10-11 в Wayback Machine.". Посетен на 16 октомври 2006.
  4. "Five years of Playchess.com". Посетен на 16 октомври 2006.
  5. Akopian wins GibTel Masters in Gibraltar, Посетен на 9 април 2007
  6. 2008 Gibtelecom Chess Festival // Архивиран от оригинала на 2017-01-10. Посетен на 1 февруари 2008.
  7. Hikaru Nakamura wins Cap d'Agde // Посетен на 31 декември 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал
Портал „Шахмат“ съдържа още статии, свързани с играта-спорт.
Можете да се включите към Уикипроект „Шахмат“.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hikaru Nakamura в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​