Циганката

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Циганката
ХудожникАнтонио да Кореджо
Година15161517 г.
Техникамаслени бои върху дърво
Размери49 × 37 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия

„Циганката“ (на италиански: „La Zingarella“) е картина на италианския художник Антонио да Кореджо от 15161517 г. Картината (37 х 49 см.) е изложена в Зала 12 на Национален музей „Каподимонте“ в Неапол, Италия. В нея е използвана техниката на маслени бои върху дърво.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината е записана в инвентарната книга на двореца на фамилия Фарнезе в Парма през 1587 г. лично от Ранучо I Фарнезе. Федерико Боромео, по онова време архиепископ на Милано, вижда творбата на Кореджо и остава запленен от нея до такава степен, че моли херцога за разрешение да бъде направено копие. Копието е нарисувано от художника Бартоломео Скедони и е доставено на архиепископа през 1610 г. По-късно това копие става модел за творбите на много от миланските художници от 17 век.

Картината пристига в Неапол между 1735 и 1739 г. като част от наследената от Карлос III Колекция „Фарнезе“. В наши дни творбата на Антонио да Кореджо е изложена в Музей „Каподимонте“ в Неапол.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

В картината е изобразена, макар и облечена в дрехи на циганка, Мадоната с Младенеца в скута при бягството в Египет, но тук липсва Свети Йосиф за разлика от творба на Досо Доси на същата тема. От стилистична гледна точка трябва да отбележим известни прилики между тази и други две картини, също дело на Антонио да Кореджо. А именно приликите между купчината малки ангели, които се спускат над фигурата на Дева Мария и такъв мотив, присъстващ в „Поклонението на маговете“, изложена в Художествена галерия „Брера“ в Милано, както и при успешното преплитане между фигури и пейзаж, картината има общи черти с „Мадоната с Младенеца и Свети Йоан кръстител“ от Музей Прадо в Мадрид.

За съжаление картината е разрушена още в началото на 17 век, а през 1935 г. претърпява несполучлива реставрация, с която безвъзвратно е нарушен прекрасният ѝ оригинален вид, пленил архиепископа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата La Zingarella в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​