Чернова:Розмари Де Мео

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Розмари Де Мео
езотерик
Роден
21 януари 1970 г.
Семейство

УебсайтФейсбук страница


Розмари Де Мео е българска писателка, автор на езотрична и окултна литература, свързана с българските лечебни практики.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Русе на 21 януари 1970 година. Името ѝ е италианско, защото прадядо ѝ Енрико Мария Де Мео е от Месина, Сицилия. Завършва НАТФИЗ при проф. Стефан Данаилов. Работи като актриса за кратко и заминава да живее в Италия. Когато се връща обратно в Родината си, пътят ѝ поема в нова посока.[1]

В една планинска махала Розмари среща хора, които бележат съдбата ѝ и предопределят българския ѝ път. Известно време тя остава да живее при тях. Преди смъртта си, една от жените ѝ предава знанието на обредното наричане.

Със сестра си и баща си създават фондация „Щедро сърце“, която се превръща в основен двигател на националните кампании „Да вдигнем знамето в училище“ „Съхрани българското“ и „Шампионите тръгват от училище“.

Става главен редактор на Национален детски и младежки „Готин вестник“, чиято цел е възпитанието на българско самосъзнание и родолюбие в децата .

Работи като телевизионен сценарист и редактор.

Напуска работата си, за да се посвети окончателно на събиране и съхранение на знание, свързано с българска обредност, памет и вяра. Започва да създава своите български дарове, за да финансира сама изследванията си.

Води лекции „Скритото знание на българите“ в страната и в чужбина.

Завършва магистратура в НБУ и защитава дипломна  работа на тема „Българското обредно наричане като терапия“[2] след проведена практика в център за рехабилитация на зависими.

Творчески път[редактиране | редактиране на кода]

През 2016г. Розмари Де Мео завършва книгата си „Стопанката на Господ“, с подзаглавие „сказание и требник на българската народна вяра“. Книгата е автобиографична, но използва всички инструменти на приказката. Жанрът е определен от някои критици като „магически реализъм“. Розмари издава и разпространява книгата си сама. Обяснява отказа си да работи със системата на книгоиздаването и книгоразпространението, разобличавайки публично част от порочните ѝ правила. Започва кампания от издатели и научни и религиозни експерти срещу независим автор. Огромна част от българските читатели застават твърдо зад „Стопанката на Господ“ и тя се превръща в най-четената книга в България за последните 10 години.[1]

На 15 август 2019г. книгата прави 100 000 тираж. За да изрази благодарността си към читателите, авторът променя заглавието на юбилейното издание на „С обич към новите и почит към старите Стопани на Господ“. Дарява книги на над 800 читалища и библиотеки в страната. В началото на ноември 2022г. „Стопанката на Господ“ достига тираж от 150 000 продадени книги.

През 2022г. Розмари Де Мео завършва книгата си „Зарана“ с подзаглавие „сказание, требник на българската народна вяра и помагало за българските училища“. Първата част на книгата отново е автобиографична и е продължение на „Стопанката на Господ“. Останалите части, заедно с приказките в тях, авторът определя като училищно помагало. Жанрът остава същият. Битките за „Зарана” не закъсняват. Този път са свързани с темата за съзнателното обезбългаряване на българското образование, посочено в книгата. Година след издаването си „Зарана“ достига тираж от 50 000 книги.

През пролетта на 2023г. със средствата, събрани от „Стопанката на Господ“ и „Зарана“ Розмари Де Мео завършва реставрацията и реконструкцията на възрожденска къща – паметник на културата в Архитектурен резерват „Старо Стефаново“, община Ловеч. Премества се да живее там. Създава „Средище на българска памет“ като половината къща превръща в училище. Започва да води Училище по български език и родолюбие „Зарана“ Продължава да води и обредите, и лекциите си, свързани с българска памет, под името „Дарът на корена“.

Издания[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Розмари Де Мео. Биография // operasofia.bg. Посетен на 16 януари 2024.
  2. Българското обредно наричане като терапия // narichane.com. Посетен на 16 януари 2024.

Официален сайт на автора

Фейсбук група „Стопанката на Господ и Зарана”

Линк към дипломната работа „Обредното наричане като терапия”

Линк към Списание 8 „Да, аз съм Райна!”

Видео[редактиране | редактиране на кода]

„Зарана” – благотворително представление

„Дарът на българския корен” – лекция TEDx

„Говори издателят на „Стопанката на Господ”

„За българските учители, Зарана, и училището” Вечерно шоу на Слави Трифонов от 1.12.2022г.