Чорбаджийско

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чорбаджийско
Общи данни
Население2182 души[1] (15 март 2024 г.)
82,6 души/km²
Землище26,412 km²
Надм. височина339 m
Пощ. код6890
Тел. код03672
МПС кодК
ЕКАТТЕ81565
Администрация
ДържаваБългария
ОбластКърджали
Община
   кмет
Кирково
Шинаси Сюлейман
(ДПС; 2015)
Кметство
   кмет
Чорбаджийско
Сами Везир
(ДПС)

Чорбаджийско е село в Южна България. То се намира в община Кирково, област Кърджали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Чорбаджийско е село, което е разположено в Южна България върху площ от 26,412 кв. км и с население от 1932 жители.

Неговото разположение е в близост до градските центрове – Момчилград, Кърджали, Златоград и Джебел. В селото е изградена отлична инфраструктура. Общински център е с. Кирково с площ от 538 кв. км. Релефът е равнинно – хълмист до хълмисто – предпланински.

Средната надморска височина е около 300 – 499 м. Климатът е преходно – средиземноморски със средната годишна температура между 11С и 13,2С. Зимите са сравнително меки, като дните със задържане на снежна покривка са 43, а лятото е продължително и горещо. Средната годишна сума на валежите е 521 мм, която е около средните стойности, измерени в метеорологичните станции през 2001 г. Водните ресурси на селото се формират главно от водите на река Върбица.

Селището се намира в район с продължителни летни засушавания, които водят до изчерпване на подпочвените водни запаси. Реката е с непостоянен воден дебит, като след продължителни дъждове и през пролетта водите текат бързо, като някои от тях са с пороен характер и влачат големи количества наносни материали. Природата е красива, представляваща гористи хълмове, които обграждат селото. Има разнообразие от диви животни, птици, влечуги и насекоми. Основно занимание е селското стопанство – отглеждат се предимно пипер, тютюн, картофи и зеле.

В селото живеят много млади хора, което се доказва с функциониращото СОУ „Христо Ботев“, както и детската градина. В близост до селото има жп гара, също така е изграден международен път до съседна Гърция. Разстоянието от селото до най-близкия град в съседката ни Гърция – Комотини е около 40 – 50 км.

История[редактиране | редактиране на кода]

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Мюсюлманство и Християнство. Населението му е смесено – има и турци, и българи. В селото има построени джамия и църква.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

  • В с. Чорбаджийско има Средно общообразователно училище „Христо Ботев“ с дългогодишна история, както и Обединено детско заведение. Учителите са висококвалифицирани и всички са с висше образование. Учениците се изявяват във всички състезания и олимпиади, подготвени са изключително добре. През последните години базата е подобрена и обновена. Училището е разположено така, че прави гледката към селото неописуемо прекрасна.
  • Село Чорбаджийско се гордее също със своето читалище и библиотека.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Тракийска крепост при връх Боазтепе – „Асара“ на 0.88 km североизточно по права линия от махала Златолист на селото. Надморска височина: 559 m GPS и координати: 41°23’27” С.Ш. и 25°25’21” И.Д.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Чорбаджийско е село с много традиции. Всяка година се организира празник на селото. Празникът се провежда през септември и събира гости от цяла община. Организира се празничен концерт с участието на популярни певци и състави, а също и на ученици от местното училище.