Шуша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шуша
Şuşa
— град —
Арменската църква „Сурб Аменапркич Казанчецоц“ (Исус Христос Спасител)
Арменската църква „Сурб Аменапркич Казанчецоц“ (Исус Христос Спасител)
Шуша (Азербайджан)
Red pog.png
Шуша
Страна Флаг на Азербайджан Азербайджан
Район Шушански район
Население (2011) 4200 души

забележки
Шуша в Общомедия

Шуша́ или Шуши́ (на азербайджански език - Şuşa, на арменски: Շուշի, Шуши) е град в Нагорни Карабах (де юре в Азербайджан), разположен на 11 км южно от Степанакерт и на 37 км югоизточно от Агдам.

Града е основан през 1751 година от Панах-Али-хан, като крепост за защита на Карабахското ханство, влизащо арменското „меликство“ Варанда, построена на място, предложено от владетеля на Варанда мелик Шахназар II (съюзник на Панах).

Първоначално града се нарича Панахабад, в чест на своя основател,[1], но по-късно започва да се нарича Шуши, по името на намиращото се в непосредствена близост селище Шушикент (упоменато като Шушикенд от Мирза Джамал Джеваншир Карабахски)[2]. По съобщение на няколко арменски източници, Шуши е основан на мястото на старинно селище (от средните векове) и арменското укрепление „Шошва Снах“ (което се потвърждава по-късно, когато арменски археолози разкопават част от стените на арменската крепост, към който е част „Шушинската крепост“ от XVIII век), а също така армянските средневековни могили, наречени хачкар, и от антична керамика, демонстрираща, че територията е била заселена от дълбока древност.[3]

В книгите на Мирза Джамал Карабахски е написано, че до основаването на град от Панах-Али хан, на това място нямало никакви жилища. Според него на това място са били разположени пасбища на жителите на Шушикенд.[4]


Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Аббас-Кули-Ага Бакиханов, «Гюлистан-и Ирам», Период V.
  2. Мирза Джамал Джеваншир Карабахски. „История на Карабах“
  3. Гласът на Армения — „В Арцах обнаружен арцахский Тигранакерт“
  4. Мирза Джамал Джеваншир Карабахски. „История на Карабах“
  5. A Joint Declaration was signed on fraternization of Gyöngyös city at the foot of the Mátra, the highest mountain range in Hungary, with the occupied Shusha town of Azerbaijan.