Щъркели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Щъркели.

Щъркели
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Щъркелоподобни (Ciconiiformes)
семейство:Щъркелови (Ciconiidae)
триб:Ciconiini
род:Щъркели (Ciconia)
Научно наименование
Brisson, 1760
Щъркели в Общомедия
[ редактиране ]

Щъркелите (Ciconia) са таксономичен род птици от разред Щъркелоподобни. Белият щъркел е символ на няколко европейски страни и е птица, която още от древността влиза във фолклора и културата на местните народи.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Родът е представен от 7 вида като 6 от тях са представители на Стария свят. Само видът Ciconia maguari обитава Южна Америка. Фосилните находки обаче показват, че в миналото видовото разнообразие на представителите на рода е било по-голямо в Америка от това в континентите на Източното полукълбо.

Някои от видовете са мигриращи като прелетите им се извършват благодарение на топлите въздушни течения. Летят с изправена шия.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Род Щъркели (Ciconia)

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Птиците от рода са сравнително едри, около един метър високи, размах на крилете около 180 cm имат сравнително дълга и тънка човка. За разлика от представителите на други родствени родове щъркелови птици тези от род Ciconia се характеризират с голямо разнообразие на оцветяването на перушината. Младите птици имат кафеникав оттенък на тъмната част от оперението, който постепенно преминава в черен с напредване на възрастта.

Птиците не издават особени звуци с изключение на малките, които писукат. Най-характерен звук при тях е тракането с клюна, което е особено изявено при белите щъркели.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Щъркелите живеят предимно в колонии, а доста често представителите на двата пола образуват трайни двойки. Строят огромни гнезда по дърветата, с изключение на южноамериканския вид, който гнезди на земята. Поне три вида са синантропни и строят гнездата си в близост до хората и дори върху техните домове.

Снасят средно по 4 – 5 яйца и отглеждат по едно поколение годишно.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Птиците се хранят с жаби, насекоми, червеи, млади птици, гущери и гризачи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]