Юбер Пиерло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юбер Пиерло
Hubert Pierlot
белгийски политик
Роден
Починал

РелигияКатолическа църква
Учил вЛьовенски католически университет
Политика
ПартияКатолическа партия (1945 г.)
Християнска народна партия (1945 г.)
Юбер Пиерло в Общомедия

Юбѐр Марѝ Йожѐн Пиерло̀ (на френски: Hubert Marie Eugène Pierlot, [ybɛʁ maʁi øʒɛn pjɛʁlo]) е белгийски политик от Католическата партия, министър-председател по време на Втората световна война.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Юбер Пиерло е роден на 23 декември 1883 година в Кюньон (днес част от Бертрикс) в заможно семейство. През 1910 година завършва политически науки в Льовенския католически университет. Служи като доброволец през Първата световна война и се уволнява като лейтенант.

След войната Пиерло е депутат в парламента на провинция Люксембург и на Белгия. Участва в няколко правителства като вътрешен министър (1934 – 1935), министър на земеделието (1934 – 1935 и 1936 – 1939) и външен министър (1939). В началото на 1939 година става министър-председател начело на коалиция със социалистите, а след това с либералите.

След германското нападение през май 1940 година Юбер Пиерло влиза в конфликт с крал Леополд III, който е склонен към капитулация, докато Пиерло и правителството напускат страната, за да продължат съпротивата в изгнание. Пиерло ръководи правителството в Лондон, участвайки активно във военните усилия на Съюзниците. Връща се в Белгия през септември 1944 година, но няколко месеца по-късно се оттегля, подложен на натиск както от левицата, така и от десницата, в която е сред малкото опоненти на Леополд III по време на кризата с Кралския въпрос. След оттеглянето си получава графска титла и почетната длъжност на държавен министър.

Юбер Пиерло умира на 13 декември 1963 година в Юкел.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]