Haus Laboratories

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Haus Laboratories
Лого на бранда от 2019 г. насам
Информация
Типчастна
ПроизходСАЩ
СобственикЛейди Гага
Въведена2012 г.
СвързаниLady Gaga Fame, Eau De Gaga
Регистрация17 септември 2019 г.
МотоOur Haus. Your Rules.
Уебсайтhauslabs.com

Haus Laboratories (стилизирано с главни букви и честно съкращавано като Haus Labs) е марка, произвеждаща веган козметика, направена без жестокост към животните, създадена на 17 септември 2019 г. от американската певица Лейди Гага. Това е първата козметична марка, която продава продуктите си ексклузивно през платформата на Amazon в девет държави, сред които Франция, Германия, Япония, Обединеното кралство и САЩ. Първите продукти, пласирани на пазара, са молив за устни, гланц за устни и блясък за очи. Мисията на бранда е да споделят доброта, смелост и креативност, предоставяйки инструменти за себеизразяване и преобразяване.

Марката е представена през 2012 г. като производител на аромати, в сътрудничество с Coty Inc., международна козметична компания, създадена през 1904 г. в САЩ, известна с факта, че притежава редица по-малки марки за красота. Първият им парфюм, „Fame“, е пуснат в продажба през същата година, а вторият (и последен) аромат, „Eau de Gaga“ – през 2014 г.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Лейди Гага по време на пресконференция

Лейди Гага подава молба за получаване на правата върху запазените марки „Haus Beauty“ и „Haus Labs“ през февруари 2018 г. през фирмата си Ate My Heart Inc. На благотворителната вечеря на музея „Метрополитън“ в Ню Йорк през май 2019 г. фенове започват да подозират, че гримът върху лицето ѝ е част от това, което предстои да представи брандът. Освен това, певицата използва хаштага „#HausBeauty“ на няколко от публикациите си в социалните мрежи.

Haus Laboratories е първата самостоятелна козметична компания на Гага. По-рано тя е работила с бранда MAC Cosmetics за представянето на съвместни продукти и рекламни кампании. Марката е вдъхновена от ранните години на изпълнителката в Манхатън и носи духа на приемането на индивидуалността и изразяването ѝ чрез дръзки грим визии, автентичност и приобщаване. Професионалните отношения между Haus Labs и Amazon се базира именно на тези послания за самоувереност и себеуважение. В интервю за The Business of Fashion, Гага споделя, че работи с платформата, защото това е единствената компания, която е била съгласна да рекламира марка с подобни принципи. „Няма ли послание за себеприемане, няма сделка“, добавя тя.

Екипът, събран от Гага, се състои от 15 души, сред които бивши служители на Milk Makeup и Benefit Cosmetics, личният ѝ гримьор, Сара Тано, която е и международен ръководител на артистизма за марката, както и главният изпълнителен директор Бен Джоунс, бивш управител на The Honest Company и Zynga. Лейди Гага получава подкрепа и от компанията за ранни инвестиции Lightspeed Venture Partners.

Представяне[редактиране | редактиране на кода]

Първите продукти на Haus Laboratories са пуснати за предварителна поръчка на 15 юли 2019 г., но започват да се предлагат едва от септември същата година. За официалното представяне на марката на 16 септември 2019 г. е организирано частно парти с 500 гости в Санта Моника. По време на речта си, Гага споделя: „Ние не представяме просто гримове. Това е една бляскава атака срещу света, за да бъде по-приемащ, по-смирен, по-смел и най-вече – вдъхновен да бъде мил. Без значение как се самоопределяте, всички сте добре дошли в Haus Laboratories“. Продуктите са налични в Amazon в девет държави, а потребителите от други територии могат да пазаруват през официалния сайт на марката, hauslabs.com.

Продукти[редактиране | редактиране на кода]

На 17 септември 2019 г. компанията представя първите си продукти – 6 комплекта с 3 продукта във всеки:

  • бляскав пигмент „Glam Attack“
  • молив за устни „R.I.P.“

Вдъхновени от бал културата на 1980-те, комплектите са наименувани „Haus of Chained Ballerina“ („Къща на окованата балерина“), „Haus of Goddess“ („Къща на богинята“), „Haus of Bitch“ („Къща на кучката“), „Haus of Rockstar“ („Къща на рок звездата“), „Haus of Dynasty“ („Къща на династията“) и „Haus of Metal Head“ („Къща на металиста“). В продажба са пуснати и лимитирана серия от опаковки с по два пигмента, два молива или два гланца.

На 14 ноември 2019 г. Haus Laboratories обявява, че предстои да представи първата си празнична колекция, озаглавена „Cosmic Love“ („Космическа любов“) с нова формула на продуктите за по-бляскави моливи, гланцове и пигменти, нов комплект, наречен „Haus of Angel Baby“ („Къща на ангелското бебе“), както и първото им традиционно червило. Колекцията е пусната в продажба на 18 ноември.

На 19 май 2020 г. брандът издава палитрата със сенки за очи „Stupid Love“ с 18 цвята, чиито имена са вдъхновени от шестия студиен албум на Лейди Гага, „Chromatica“ (2020). На 4 август 2020 г. са представени и първите очни линии на марката, предлагани в 20 различни нюанса и достъпни в три разновидности – матови, бляскави и металик. Гага и Ариана Гранде са гримирани с част от тях във видеото към сингъла „Rain on Me“. На 6 октомври 2020 г. Haus Labs пуска в продажба комплекти с ружове и хайлайтъри под името „Head Rush“, както и с бронзанти и хайлайтъри – „Heat Spell“. Комплектите с ружовете са 7 на брой, докато тези с бронзантите са 5. В интервю Гага разказва:

Направихме формулата така, че да е като копринена пудра, която оставя чист, изградим завършек с пищни, съблазняващи оттенъци, както и сияйни хайлайтъри. Кръстих ги „Главен прилив“ и „Горещо заклинание“, за да навеждат на мисълта за екстаза в това да отпразнуваш себе си.

Опаковка[редактиране | редактиране на кода]

Комплектите пристигат в черен клъч със сребристи акценти, в който са поместени продуктите. Опаковките на някои от гримовете се отличават с призми, наподобяващи диамант, в горната част на капачката и долната част на компонента.

Цени[редактиране | редактиране на кода]

Първите продукти на компанията са пуснати на пазара с цени от $16 за гланц за устни до $49 за палитра, равняващо се на между 25 и 80 лева. Никол Куин от Lightspeed Venture Partners споделя, че е взето решение цените да са по-ниски, за да може артикулите да са достъпни за по-широка аудитория. „Така можем да достигнем до по-висок процент от феновете на Гага“, добавя тя. В чест а първата годишнина от създаването на марката, продуктите им се предлагат с 30% намаление в периода от 14 до 20 юли 2020 г. Комплектите им, включващи руж/бронзант и хайлайтър се продават на цена от $26.

Маркетинг[редактиране | редактиране на кода]

Видео представяне с времетраене от 1 минута и озаглавено „Our Haus. Your Rules.“ („Нашата къща, вашите правила“) дава начало на рекламната кампания на бранда. Режисиран от Даниел Санвалд, клипът включва Гага, която окуражава аудиторията да приеме своята индивидуалност и да я изрази с дръзки грим визии, използвайки колекцията гримове на марката. Песента, включена в рекламата, е ранна версия на „Babylon“, по-късно редактирана и поместена в „Chromatica“.

За промотирането на първата част от „Cosmic Love“, Haus Laboratories издава кратко видео с Лейди Гага и модели, гримирани, използвайки продукти от колекцията.

На 18 май 2020 г. певицата представя видео, в което, заедно с други популярни личности от медийното пространство, припява към песента „Stupid Love“ за реклама на палитрата със същото име.

На 31 юли 2020 г. е качен рекламен клип за очните линии „Eye-Dentify“ с участието на Гага.

Продажби[редактиране | редактиране на кода]

Според данни на Women's Wear Daily, Haus Laboratories е третата най-продавана козметична марка, създадена от известна личност, за 2020 година. С медийна стойност от $141,7 милиона, компанията се нарежда зад Fenty Beauty на Риана и Kylie Cosmetics на Кайли Дженър, които заемат съответно първо и второ място.

Благотворителна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Haus Laboratories си партнира с неправителствената организация Born This Way Foundation, създадена от Лейди Гага и майка ѝ Синтия в името на по-добра осведоменост относно психичното здраве. Един долар от всяка трансакция на официалния сайт на марката отива като дарение към фондацията.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Haus Laboratories в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​