Бразилея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бразилея
Brasileia
Знаме
      
Герб
Улица „Палмейрас“ в Бразилея
Улица „Палмейрас“ в Бразилея
Страна Бразилия
ЩатАкри
МезорегионВали до Акри
МикрорегионБразилея
Площ4336.189 km²
Надм. височина280 m
Население21438 души
4,94 души/km²
КметЛейла Галвао (PT)
Основаване3 юли 1910
Официален сайтwww.amac-acre.com.br/site/?page_id=655
Бразилея в Общомедия

Бразилея е град – община в южната част на бразилския щат Акри. Разположена е на 234 km южно от щатската столица Рио Бранко, на границата с Боливия; съседни общини са Асис Бразил, Сена Мадурейра, Шапури и Епитасиоландия. Общината е част от икономико-статистически микрорегион Бразилея, мезорегион Вали до Акри. Населението на общината към 2010 г. е 21 438 души, а площта ѝ е 4336,189 km2 (4,66 д/km²).

Въпреки че е създадена като зона за свободна търговия, тя все още не е регламентирана. Впоследствие се отчита силна зависимост от търговията със съседния град Кобиха в Боливия, за разлика отпреди едно-две десетилетия, когато ситуацията е обратната.

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът е основан с името „Бразилия“ на 3 юли 1910 г., върху малка ивица земя, където тогава се намира стара каучукова плантация „Кармен“.

По-късно, през 1943 г., е преименуван, за да не се бърка с името на новата федерална столица. Новото име Бразилея се получава от съчетанието на думите Brasil (Бразилия) и Hiléia (гора).

През 1992 г., след проведен референдум, територията на града бива разделена, като частта, намираща се на десния бряг на река Акри, образува новия град Епитасиоландия.

География[редактиране | редактиране на кода]

През общината текат реките Акри и Шапури. Чрез първата граничи с Боливия. В първите десетилетия на 20 век има засилена експлоатация на кестени и каучук, които се транспортират по реката Акри чрез товарни кораби, известни като „шатас“. Днес този вид превоз е отстъпил място на автомобилния транспорт по магистрала BR-317, която свързва Бразилея с щатската столица Рио Бранко; тя е основната транспортна артерия за достъп до града.

Население

Общината се нарежда на шесто място по население в щата, с 20.237 жители, бидейки 64,22% градско население, или 12.243 души; и 35,78% селско, или 6.822 души. От тях, 1.060 живеят по поречието на река Акри.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Мостът „Уилсон Пинейро“ над река Акри, свързва Бразилея с град Кобиха, в Боливия

Икономиката на града търпи големи загуби, поради липса на фискален надзор и цените в Боливия, които са по-ниски в сравнение с тези в Бразилия. Поради това, не само потребители, но и все повече предприемачи инвестират в боливийската икономика, конкретно, в безмитната зона за свободна търговия на Кобиха (столицата на департамент Пандо и на провинция Николас Суарес). Всеки ден бразилци, живеещи в съседните градове Епитасиоландия и Бразилея, и дори тези, които пребивават в щатската столица — Рио Бранко, строят нови магазини и откриват фирми в Боливия. От друга страна, незащитената граница между двете страни стимулира трафика на наркотици, оръжия, гориво и стоки.

Икономическите дейности в общината към 2009 г. са почти парализирани; по сектори, най-развит е този на услугите, с дял от 60,5%, следван от аграрния, с 12,8%, и промишления сектор, със 7,6%.[1] Нейното селско стопанство е традиционно, индустрията дава признаци за бавно възстановяване с построяването на млекокомбинат, който ще достави пазар, както за Епитасиоландия, така и за Кобиха (Боливия); някои дъскорезници и мебелни фабрики в сектора на услугите са напълно парализирани. Животновъдството има значителен потенциал както и екотуризмът, който тук просто се нуждае от по-широка реклама.

Град Бразилея не разполага с необходимата инфраструктура от хотели и ресторанти в състояние да обслужи туристи, които пазаруват в безмитната зона на Кобиха, особено в почивните дни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Governo do Estado do Acre. Acre em Números 2009 // 09 de Março de 2010. Посетен на 02 de Agosto de 2010.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]