Абатство Форе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Абатство Форе
Abbaye de Forest
Forest 060106 (10).JPG
Местоположение във Форе
Вид историческо католическо абатство
Местоположение Flag of Belgium (civil).svg Форе (Белгия), Белгия
Изграждане 1105 г.
Абатство Форе в Общомедия

Абатство Форе (на френски: Abbaye de Forest) е историческо бенедиктинско абатство, във Форе (на френски: Forest) – селище в Централна Белгия, една от 19-те общини, съставляващи Столичен регион Брюксел. Абатството е основано през 1105 г. на брега на потока Geleytsbeek, приток на река Сена, южно от Брюксел. В продължение на столетия абатството функционира като женски манастир на Бенедиктинския орден, до 1796 г. когато собствеността на абатството е конфискувана по време на Френската революция и се продава на търг през следващата година. Сградите, които оцелели до наши дни образуват културен център за семинари, банкети и изложби, принадлежащи на общината Форе. Абатството е класифицирано като исторически паметник през 1994 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Абатство Форе е основано през 1105 г. върху земя, дарена от Gislebert d’Alost, абат на абатство Афлигем и още от основаването си е женски манастир. До 1238 г. общността остава под ръководството на абатство Афлигем. През 1239 г. манастира става абатство избрана е първата абатиса – Петронила, дъщеря на владетеля на Гент. С течение на времето манастирът увеличава своето влияние и богатство. Край него се разраства и селището Форе. През 13 век всички манастирски сгради са завършени: манастирски комплекс, библиотека, трапезария, лазарет, ризница, склад, странноприемница. През 14 век е построена новата абатска църква, завършена през 1447 г.

Т.н. „приорат“, проектиран от арх.Dewez

През 1489 – 1490 г. абатството търпи сериозни щети по време на въоръжения конфликт между френския крал Шарл VIII, и императора на Свещената Римска империя Максимилиан I. Още по-ожесточени са религиозните войни през 16 век. През 1566 г. монахините временно търсят убежище в Брюксел. Абатството е опожарено през 1582 г. След завръщането на монахините, през 1589 г. започват възстановителни работи. Сто години по-късно, през 1684-1689 г., по време на царуването на Луи XIV, районът е опустошен от френски войски, което довежда до нов упадък и общо обедняване.

Неокласическия портал на абатството от 18 век.

През 1764 г. случаен пожар унищожава част от манастирските сгради. Това е възможност на тогавашната абатиса Marie-Josephe Bousies да започне работа по изграждане на абатството по нов план, който е възложен на архитекта Laurent Benoît Dewez. Изграждането на абатството започва наново през 1764 г. в неокласически стил, като се запазват готическата абатска църква и част от монашеските помещения. Абатството избягва мерките предприети от император Йозеф II през 1780 г., насочени към фискална консолидация, намаляване на теглото на десятъка, и закриване в империята на така наречените „безполезни“ манастири, тъй като към абатството има девическо училище. През юли 1794 г. страхувайки се от пристигането на френските революционни войски, монахините бягат в Германия, заедно с част от абатските архиви, реликви и мощехранителницата на Света Алена.

През 1796 г., собствеността на манастира е конфискувана и впоследствие продадена на търг през 1797 г. Започва разрушаване и демонтаж на част от манастирските сгради за строителни материали. Към 1810 г. повечето от сградите на манастира са разрушени, с изключение на новопостроените от архитект Dewez. През 1810 г. част от монахините от абатството се завръщат от Германия и се установяват в Брюксел, където последната от тях умира през 1837 г. Мощите на Света Алена са върнати и положени в енорийска църква Saint-Denis във Форе през 1823 г.

Това, което остава от манастирските сгради (наречени „замък“ и „приорат“), вкл. портала и някои стопански постройки, се придобиват от общината Форе през 1964 г. През 1968 г. започва пълно възстановяване на манастирския комплекс, който се превръща в действащ културен център, в който се организират изложби, семинари, банкети и различни събития.

Абатска бира Абеи дьо Форе[редактиране | редактиране на кода]

Abdijbier2 abbayedeforest.jpg

Едноименната абатска бира се произвежда от белгийската пивоварна Brasserie de Silly, в Сили в Югозападна Белгия, окръг Соани на провинция Ено. Бирата е в стил белгийски блонд ейл, с алкохолно съдържание 6,5 % об. Върху етикета на бирата е изобразена монахиня-бенедиктинка.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Gerd Numitor: Abbaye de Forest, изд.Flu Press, 2011 г., 132 с., ISBN 13: 9786137276419 ISBN 10: 6137276414

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]