Абатство Форе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Абатство Форе
Abbaye de Forest
Forest 060106 (10).JPG
Belgium relief location map.jpg
50.8105° с. ш. 4.3166° и. д.
Абатство Форе
Местоположение в Белгия
Вид историческо католическо абатство
Местоположение Flag of Belgium (civil).svg Форе (Белгия), Белгия
Изграждане 1105 г.
Абатство Форе в Общомедия

Абатство Форе (на френски: Abbaye de Forest) е историческо бенедиктинско абатство, във Форе (на френски: Forest) – селище в Централна Белгия, една от 19-те общини, съставляващи Столичен регион Брюксел. Абатството е основано през 1105 г. на брега на потока Geleytsbeek, приток на река Сена, южно от Брюксел. В продължение на столетия абатството функционира като женски манастир на Бенедиктинския орден, до 1796 г. когато собствеността на абатството е конфискувана по време на Френската революция и се продава на търг през следващата година. Сградите, които оцелели до наши дни образуват културен център за семинари, банкети и изложби, принадлежащи на общината Форе. Абатството е класифицирано като исторически паметник през 1994 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Абатство Форе е основано през 1105 г. върху земя, дарена от Gislebert d’Alost, абат на абатство Афлигем и още от основаването си е женски манастир. До 1238 г. общността остава под ръководството на абатство Афлигем. През 1239 г. манастира става абатство избрана е първата абатиса – Петронила, дъщеря на владетеля на Гент. С течение на времето манастирът увеличава своето влияние и богатство. Край него се разраства и селището Форе. През 13 век всички манастирски сгради са завършени: манастирски комплекс, библиотека, трапезария, лазарет, ризница, склад, странноприемница. През 14 век е построена новата абатска църква, завършена през 1447 г.

Т.н. „приорат“, проектиран от арх.Dewez

През 1489 – 1490 г. абатството търпи сериозни щети по време на въоръжения конфликт между френския крал Шарл VIII, и императора на Свещената Римска империя Максимилиан I. Още по-ожесточени са религиозните войни през 16 век. През 1566 г. монахините временно търсят убежище в Брюксел. Абатството е опожарено през 1582 г. След завръщането на монахините, през 1589 г. започват възстановителни работи. Сто години по-късно, през 1684-1689 г., по време на царуването на Луи XIV, районът е опустошен от френски войски, което довежда до нов упадък и общо обедняване.

Неокласическия портал на абатството от 18 век.

През 1764 г. случаен пожар унищожава част от манастирските сгради. Това е възможност на тогавашната абатиса Marie-Josephe Bousies да започне работа по изграждане на абатството по нов план, който е възложен на архитекта Laurent Benoît Dewez. Изграждането на абатството започва наново през 1764 г. в неокласически стил, като се запазват готическата абатска църква и част от монашеските помещения. Абатството избягва мерките предприети от император Йозеф II през 1780 г., насочени към фискална консолидация, намаляване на теглото на десятъка, и закриване в империята на така наречените „безполезни“ манастири, тъй като към абатството има девическо училище. През юли 1794 г. страхувайки се от пристигането на френските революционни войски, монахините бягат в Германия, заедно с част от абатските архиви, реликви и мощехранителницата на Света Алена.

През 1796 г., собствеността на манастира е конфискувана и впоследствие продадена на търг през 1797 г. Започва разрушаване и демонтаж на част от манастирските сгради за строителни материали. Към 1810 г. повечето от сградите на манастира са разрушени, с изключение на новопостроените от архитект Dewez. През 1810 г. част от монахините от абатството се завръщат от Германия и се установяват в Брюксел, където последната от тях умира през 1837 г. Мощите на Света Алена са върнати и положени в енорийска църква Saint-Denis във Форе през 1823 г.

Това, което остава от манастирските сгради (наречени „замък“ и „приорат“), вкл. портала и някои стопански постройки, се придобиват от общината Форе през 1964 г. През 1968 г. започва пълно възстановяване на манастирския комплекс, който се превръща в действащ културен център, в който се организират изложби, семинари, банкети и различни събития.

Абатска бира Абеи дьо Форе[редактиране | редактиране на кода]

Abdijbier2 abbayedeforest.jpg

Едноименната абатска бира се произвежда от белгийската пивоварна Brasserie de Silly, в Сили в Югозападна Белгия, окръг Соани на провинция Ено. Бирата е в стил белгийски блонд ейл, с алкохолно съдържание 6,5 % об. Върху етикета на бирата е изобразена монахиня-бенедиктинка.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Gerd Numitor: Abbaye de Forest, изд.Flu Press, 2011 г., 132 с., ISBN 13: 9786137276419 ISBN 10: 6137276414

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]