Август Чешковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Август Чешковски
August Cieszkowski
полски философ

Роден
Починал
12 март 1894 г. (79 г.)
Веженица, Руска империя

Учил вЯгелонски университет
Хайделбергски университет
Хумболтов университет на Берлин
Философия
РегионЗападна философия
ЕпохаФилософия на XIX век
ШколаХегелианство
ПовлиянХегел
Семейство
Подпис
Август Чешковски в Общомедия

Август (Ау̀густ) Чешко̀вски (на полски: August Cieszkowski) е полски философ, мистик, икономист и публицист.

С ранната си философия повлиява на младия Карл Маркс. Един от основоположниците на философия на действието и идеолог на полския месианизъм. Известен като „Полския Хегел“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Граф Август Чешковски е роден на 12 септември 1814 г. в Сухей, близо до Варшава. Учи в Ягелонския университет в Краков, а след това от 1832 г. следва философия в Берлинския университет, където слуша лекции при ученика на Хегел Карл Лудвиг Мишле. През 1838 г. защитава докторат в Хайделбергския университет. Пътува из Европа и от 1840 г. живее в Познан. Участва в националноосвободителните движения на Полша и е съосновател и президент на Познанското общество на приятелите на науката. Умира на 12 март 1894 г.

Философия[редактиране | редактиране на кода]

Силно повлиян от философията на Хегел, Чешковски пише през 1838 г. в Берлин основното си философско произведение „Пролегомени към историософията“ („Prolegomena zur historiosophie“). В него той обявява философията на Хегел за връх на философията, но въпреки това насочва критиката си към неговата философия на историята, като констатира нейната затвореност към бъдещето и развива идеята за това философията да се разгърне от една теоретична система в практика. Хегеловата философия трябва да стане една философия на действието, която да е насочена към бъдещето. Чешковски въвежда и понятието „от себе си“, като трета степен на Хегеловото деление на Духа „в себе си“ и „за себе си“. С тези си идеи Чешковски повлиява силно на младохегелианците и най-вече на Карл Маркс.

В по-късното си съчинение „Отче наш“ („Ojcze Nasz“, в четири тома) Чешковски излага идеи сходни с процъфтяващия тогава полски месианизъм за мисията на славянството като обединяващ фактор на народите в Европа. За него славянството ще донесе необходимата синтеза на битието и мисленето в културното единение на древността и християнството.

Основни произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • „Пролегомени към историософията“, 1838 („Prolegomena zur historiosophie“)
  • „За кредита и неговата циркулация“ (1839)
  • „За перовете и съвременната аристокрация“ (1840)
  • „Бог и палингенеза“, 1842 („Gott und palingenesie“)
  • „Отче наш“, 1848 („Ojcze Nasz“)