Авиомоделизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Радиоуправляем модел хеликоптер
Радиоуправляем модел самолет

Авиомоделизмът е вид спорт, който може да се практикува и като хоби за всяка възраст. Необходими са техническо творчество, умения и представлява създаване по чертеж и/или пилотиране на модели на летателни апарати – дистанционно управляеми (радиоуправляеми, кордови), свободно летящи-безмоторни самолети (планери), както и модели на хеликоптери. За малко повече от 60-годишната си история, авиомоделизмът в България е един от най-стремително развиващите се технически спортове. Авиомоделите в никакъв случай не са играчки, а спортистите-моделари не са просто пораснали деца. Радиоуправляемите модели на самолети са сложни и технологични машини, съчетание от различни компоненти на механиката и радиоелектрониката. Дисциплината и точността са отличителни черти за добрите авиомоделисти и пилоти. Всъщност авиомоделизмът е сложно съчетание между спорт и изкуство, защото не само самостоятелната изработка на летящ модел, но и самото му управление, изискват тънко владеене на тези две на пръв поглед разнопосочни музи.

Материали[редактиране | редактиране на кода]

За изработването на моделите се използват тънък шпертплат, леко дърво балса, смоли с ламинатни технологии стъклопласт, пенополистироли стиропор, депрон дунапрен. Статичните модели се изработват от пластмаса, метал, дърво, дори от хартия. Техниките за построяването на различните модели са принципно различни. Размерите им варират от няколко сантиметра до няколко метра. Моторните модели се задвижват с миниатюрни ДВГ, електродвигатели, гумени двигатели, а в последните години и с моделни турбореактивни двигатели.

През 2007 г. българският авиомоделизъм отпразнува своя 60-годишен юбилей. По този случай е издадена монография „История на авиомоделизма в България“ с автор Николай Т. Николов – Председател на българска федерация по авиомоделизъм.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]