Автономна Македония (1905)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Автономна Македония.

„Автономна Македония“
„Автономна Македонија“
(„La Macédoine autonome“)
Брой № 1
Информация
Видседмичник
Начало12 октомври 1905 г.
Край14 декември 1905 г.
СобственикГеорги Герджикович
ИздателМакедонски клуб в Белград
РедакторГеорги Герджикович, Григор Хаджиташкович
Помощник-редакторЙ. Велич, А. Атанасов, Евтим Спространов
Езиксръбски, френски
Автономна Македония в Общомедия

„Автономна Македония“ (Автономна Македонија (La Macédoine autonome)) е белградски вестник, неофициален орган на Македонския клуб в Белград, излизал в периода 12 октомври – 14 декември 1905 година през неделя. Мотото на вестника е „Балканът на балканските народи – Македония на македонците“. Георги Герджикович е собственик и отговорен редактор на вестника, а Григор Хаджиташкович е главен редактор, като са подпомогнати от Й. Велич, А. Атанасов и Евтим Спространов. Вестникът излиза на сръбски език, а уводната статия в превод и на френски. Застъпва се за автономия на Македония, гарантирана от страна на Великите сили и малките балкански държави, смята че Македонския въпрос не е национален въпрос, а политически за всички християнски малцинства в Македония, и че може да бъде решен като Македония се присъедини към една бъдеща Балканска федерация.

При подготовката на Рилския конгрес на ВМОРО редакторите влизат в контакт с дейците на организацията и желаят да участват в него като отделна група. По същото време в Белград се стига до улични демонстрации и смяна на властта. След издаването на 12 брой на вестника Григор Хаджиташкович и Георги Герджикович са принудени да напуснат Сърбия и да закрият Македонския клуб[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 10. (на македонска литературна норма)