Автономна Македония (1905)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Автономна Македония.

„Автономна Македония“
„Автономна Македонија“
(„La Macédoine autonome“)
Avtonomna Makedonija 1905.png
Брой № 1
Информация
Вид седмичник
Начало 12 октомври 1905 г.
Край 14 декември 1905 г.
Собственик Георги Герджикович
Издател Македонски клуб в Белград
Редактор Георги Герджикович, Григор Хаджиташкович
Помощник-редактор Й. Велич, А. Атанасов, Евтим Спространов
Език сръбски, френски
Автономна Македония в Общомедия

„Автономна Македония“ (Автономна Македонија (La Macédoine autonome)) е белградски вестник, неофициален орган на Македонския клуб в Белград, излизал в периода 12 октомври – 14 декември 1905 година през неделя. Мотото на вестника е „Балканът на балканските народи – Македония на македонците“. Георги Герджикович е собственик и отговорен редактор на вестника, а Григор Хаджиташкович е главен редактор, като са подпомогнати от Й. Велич, А. Атанасов и Евтим Спространов. Вестникът излиза на сръбски език, а уводната статия в превод и на френски. Застъпва се за автономия на Македония, гарантирана от страна на Великите сили и малките балкански държави, смята че Македонския въпрос не е национален въпрос, а политически за всички християнски малцинства в Македония, и че може да бъде решен като Македония се присъедини към една бъдеща Балканска федерация.

При подготовката на Рилския конгрес на ВМОРО редакторите влизат в контакт с дейците на организацията и желаят да участват в него като отделна група. По същото време в Белград се стига до улични демонстрации и смяна на властта. След издаването на 12 брой на вестника Григор Хаджиташкович и Георги Герджикович са принудени да напуснат Сърбия и да закрият Македонския клуб[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 10.
     Портал „Македония“         Портал „Македония