Агент Ориндж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Самолети разпръскват хербициди дело на световно известния концерн Монсанто над джунглата по време на операция „Ранч ханд“
Група виетнамски деца с увреждания, повечето жертви на Агент Ориндж

Агент Ориндж или оранжев агент (на английски: Agent Orange) е името на хербицид-дефолиант, използван от армията на САЩ по време на Виетнамската война. Разпръскван е със самолети над джунглите на Виетнам, Лаос и Камбоджа. Този хербицид причинява окапване на листната маса на дърветата, като по този начин се разкриват позициите на виетнамските войски и техните продоволствени бази.

Agent Orange е само една от хербицидните рецептури, използвани от американската армия. Наред с него са използвани и Orange II, Purple, Green, Dinoksol и Trinoksol. Всички те представляват смес от естери на дихлоро- и трихлорфеноксиоцетна киселина, примесени с диоксини.

Според официални данни на армията на САЩ в рамките на „Ранч ханд“ са разпръснати 57 000 тона от тези хербициди, в които се съдържат около 500 кг диоксин. Според други изчисления количеството диоксин е около 170 кг.

Скоро след това започват да се появяват многобройни съобщения за масови поражения на мирното население, а също така и сред американските и австралийски войници. Разкрива се негативният ефект на този хербицид и неговите микропримеси върху детеродните функции на жените, неговото мутагенно, тератогенно и ембриотоксично действие. Оказва се, че Agent Orange предизвиква рак и ужасяващи генетични изменения, водещи до раждане на деца с увреждания поколения наред.