Агент Ориндж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Самолети разпръскват хербициди, дело на световноизвестния концерн Monsanto над джунглата по време на операция „Ranch Hand“
Група виетнамски деца с увреждания, повечето жертви на Agent Orange

Agent Orange (произн. ейджънт ориндж, в превод от английски: „оранжев реагент“, в български източници разпространено и като „Агент Ориндж“, „Агент Оранж“) е името на хербицид-дефолиант, използван от армията на САЩ по време на Виетнамската война. Разпръскван е със самолети над джунглите на Виетнам, Лаос и Камбоджа. Този хербицид причинява окапване на листната маса на дърветата, като по този начин се разкриват позициите на виетнамските войски и техните продоволствени бази.

Agent Orange е само една от хербицидните рецептури, използвани от американската армия. Наред с него са използвани и Orange II, Purple, Green, Dinoksol и Trinoksol. Всички те представляват смес от естери на дихлоро- и трихлорфеноксиоцетна киселина, примесени с диоксини.

Според официални данни на армията на САЩ в рамките на операция „Ranch Hand“ са разпръснати 57 000 тона от тези хербициди, в които се съдържат около 500 kg диоксин. Според други изчисления количеството диоксин е около 170 kg.

Скоро след това започват да се появяват многобройни съобщения за масови поражения на мирното население, а също така и сред американските и австралийски войници. Разкрива се негативният ефект на този хербицид и неговите микропримеси върху детеродните функции на жените, неговото мутагенно, тератогенно и ембриотоксично действие. Оказва се, че Agent Orange предизвиква рак и ужасяващи генетични изменения, водещи до раждане на деца с увреждания поколения наред.