Агнес Сорел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Агнес Сорел
Agnès Sorel
френска благородничка

Родена
1422 г.
Починала
Погребана Лош, Франция
Семейство
Партньор Шарл VII
Деца Шарлот дьо Валоа
Агнес Сорел в Общомедия

Агнес Сорел (на френски: Agnès Sorel), Дама дьо Боте (на френски: Dame de Beauté — Дама на Красотата) (ок. 1422 — 9 февруари 1450), е метреса на френския крал Шарл VII.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родителите на Агнес̀ принадлежат към дребната френска аристокрация – баща ѝ, Жан Соро или Жан Сорел, е дребен френски благородник, както и майка ѝ Катрин дьо Менле, господарка на замъка Верньой-ан-Бурбон.

Агнес получава добро образование, тъй като от ранна възраст, благодарение на произхода ѝ, е подготвяна за престижната длъжност компаньонка от свитата на Изабела Лотарингска, кралица на Неапол и съпруга на Рене I (Анжу) – крал на Неапол, херцог на Анжу.

Младостта и красотата ѝ стават причина тя бързо да бъде забелязана от бъдещия крал на Франция Шарл VII, който по това време все още не е коронован и, тъй като е обезнаследен от баща си, владее единствено Бурж (район в Централна Франция), поради което подигравателно е наричан „малкият крал на Бурж“. Шарл VII не се отличава с красота или с особен ум, а като син на един лудия крал Шарл VI не притежава богатство.

„Девата с младенеца“ от Жан Фуке-използвана за модел е Агнес Сорел

Много бързо Агнес се издига от ранга на почетна госпожица на Изабела Лотарингска до поста първа дама в свитата на френската кралица Мари д`Анжу. Агнес се ползва със статута на официална фаворитка на краля, което е новост, дотогава метресите на френските крале винаги са оставали в сянка. Впрочем Шарл VII е има и други любовници, но никоя от тях не оказва върху него такова влияние като Агнес Сорел, нейният начин на живот и екстравагантностите ѝ са засенчвали кралицата. Тя първа налага модата на дълбоките деколтета, сложните ѝ прически наподобяват истински пирамиди, роклите ѝ са с осемметрови шлейфове и са обшити със самурени кожи. През 1444 г. кралят ѝ подарява бижута на стойност 20 600 екю, сред които е и първия познат по това време обработен диамант.

Освен красива жена Агнес е изкусна интригантка. Тя успява да наложи своите приятели на краля, както и да спечели симпатиите на неговите съветници, които виждат чрез нея начин да получат благоволението на краля. Благодарение на умелите ѝ ходове за няколко месеца Агнес получава от Шарл VII замъците Боте-сюр-Марн, Вернон, Исудюн, Роксезиер и Лош.

Отношения с дофина Луи[редактиране | редактиране на кода]

Най-възрастният син на Шарл, престолонаследникът Луи XI, не понася връзката на Агнес Сорел с баща му, тъй като смята, че това унижава майка му, кралица Мари д`Анжу, и един ден в гнева си, подгонва Агнес с шпага в ръка из двореца, докато изплашената Агнес най-сетне успява да се скрие в леглото на краля. Разгневен, Шарл изпраща сина си да управлява областта Дофине за да е далеч от двора.

След този случай следват дълги години, в които Агнес придружава неотлъчно краля из цяла Франция по време на военните му кампании и при ловните му излети. От връзката им се раждат 4 деца, 3 от които, момичета, макар и незаконнородени, растат в двореца и биват отглеждани и възпитавани като законнородени принцеси. Но през зимата на 1450 г., придружаваща краля в пътуването му до Руан, бременна с четвъртото им дете, Агнес неочаквано получава болки в корема и за няколко часа умира (9 февруари 1450 г.). Детето, което се ражда, момче, живее само шест месеца. Внезапната ѝ смърт поражда съмнения, че е отровена и подозренията се насочват към престолонаследника Луи.

Шарл VII поръчва изработката на две мраморни гробници за Агнес, едната от които се намира в Жюмиерж и съхранява сърцето ѝ, а другата е в Лош и в нея почиват тленните ѝ останки.

Изследвания в ново време[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 – 2005 г. екип от френски учени извършва продължителни изследвания на трупа на Агнес и анализите разкриват, че хранопроводът ѝ е бил заразен с тении и тя е пила живак като последно средство да се отърве от тях, като именно това е довело до бързата ѝ смърт. Но намереното при аутопсията количество живак е 100 000 пъти над допустимата доза при лечение, затова е трудно да се повярва, че е станала лекарска грешка.

Напълно възможно е Агнес да е била отровена, като сред заподозрените фигурират също нейната братовчедка Антоанет дьо Менле. Млада и красива, доведена в двореца лично от Агнес като нейна придворна дама, тя флиртувала с краля и заема нейното място в леглото му само три месеца след нейната смърт. Подозрения има и към личния ѝ лекар, Робер Поатвин, който фигурира в завещанието ѝ и получава част от нейното наследство̀.

Заключението на д-р Филип Шарлие, член на научния екип, дадено на 2 април 2005 г. в присъствието на френския министър на културата, е следното: „В онази епоха се е прилагало третиране с живак при вътрешни инфекции, причинени от паразити, каквито ние открихме при нашето изследване. Само че приложената доза е прекомерна. Не можем да твърдим със сигурност дали става въпрос за случайно или умишлено завишена доза.“

По това време живак се е използвал и в козметиката.

Гробницата на Агнес Сорел в Лош

Деца[редактиране | редактиране на кода]

От връзката си с крал Шарл VІІ, Агнес ражда четири деца:

  • Мари дьо Валоа, омъжена през 1458 г. за сир Оливие дьо Гьотиви;
  • Шарлота дьо Валоа, омъжена през 1462 г. за Жак дьо Брезе, като няколко години по-късно бива убита от него заради изневяра;
  • Жан дьо Валоа, която Луи XI омъжва за Антоан дьо Бюиел, граф на Сансер;
  • Син, който умира на шест месеца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Autheman, Marc. (2008). Agnès Sorel: l'inspiratriceISBN 978-2-84114-952-0
  • Desmondes, Tim. (2009). Agnes Sorel: The Breast And Crotch That Changed History. Austin: The Nazca Plains Corporation. ISBN 1-934625-71-X
  • Duquesne. (1909). Vie et Aventures galantes de la belle Sorel. Paris
  • Goldsmid, Edmund. (2010). A King's Mistress: Or, Charles Vii. & Agnes Sorel and Chivalry in the Xv. Century, Volumes 1 – 2. Charleston: Nabu Press. ISBN 1-146-95205-8