Адамс (остров, Канада)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Адамс.

Местоположението на остров Адамс край източните брегове на Бафинова земя и в Канадския арктичен архипелаг (долу в дясно)

Остров Адамс (на английски: Adams Island, на инуктитут Tuujjuk) е 73-тият по големина остров в Канадския арктичен архипелаг. Площта му е 267 км2, която му отрежда 98-мо място сред островите на Канада. Административно принадлежи към канадската територия Нунавут. Необитаем.

Островът се намира край източното крайбрежие на Бафинова земя, във вътрешността на дълбоко врязани в сушата заливи, протоци и фиордш. На изток, юг и запад островът е обграден от територията на Бафинова земя, брегът на която на изток е само на 0,9 км (протока Дуарт) и на 4,5 км на запад (залива Петерсън). На югозапад далеч в сушата се врязва фиорда Тромсьо, а на юг, още по-дългия фиорд Декстерити. На 4 км на североизток е по-малкия остров Декстерити, а на 3,5 км на север – остров Бергесен, които затварят водното пространство към Бафиновия залив.

Бреговата линия с дължина 113 км е силно разчленена. Островът има характерна форма на латинска буква V, обърната на север, от където дълбоко в острова се вдава залива Ратклиф, който го разделя на два отделни полуострова, съединяващи се в основата на V-то с тесен, 2,9-километров провлак, на който е разположено най-голямото езеро на острова. Дължината от север на юг е 30,5 км, а ширината варира от 18 до 22 км.

Целият остров е с планински, труднодостъпен релеф, с остри хребети, достигащи височина до 1253 м. Бреговете, с много малки изключения са стръмни, в повечето случаи отвесни. Около 40% от острова е покрит с ледник, от който по долините се спускат ледникови езици, достигащи до крайбрежието.

Островът е открит вероятно от английския морски офицер Едуард Огъстъс Инглфилд през есента на 1852 г., когато същия картира голяма част от източните брегове на Бафинова земя.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Adams Island (Nunavut)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.