Адипинова киселина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Адипинова киселина
Adipic acid.svg
Adipic-acid-3D-balls.png
SMILES
StdInChI
Данните са при стандартно състояние
на материалите (25°C, 100 kPa)
,
освен където е указано другояче.

Адипиновата киселина е органично съединение с формула HOOC(CH2)4COOH. Тя е карбоксилна киселина, която спада към групата на дикарбоксилните киселини.

На външен вид представлява бели кристали. Годишно се произвеждат около 2 500 милиона килограма от тях, главно за производство на найлон. Рядко се среща самостоятелно в природата. [1] Въпреки името си (от латински adipis - телесна мазнина) тя не е съставна част на мазнините.

  • Температура на кипене: ~ 330оС (1013 hPa)
  • Температура на самозапалване: 405оС
  • Температура на възпламеняване: 196оС

Получаване[редактиране | редактиране на кода]

Синтезирана е за пръв път през 1902 [2] от тетраметилен бромид. Сега се получава при взаимодействието на циклохексанон с циклохексанол, наречено още "масло КА" (кетон-алкохол).

Безопасност[редактиране | редактиране на кода]

При допир адипиновата киселина, както и всички карбоксилни киселини, единствено дразнят леко кожата. Въпреки, че е отровна, с ЛД50=3600 mg/kg, тя е отровна само за дребните гризачи. [3]

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Освен за производството на найлон, адипиновата киселина се използва и като ароматизатор. Използва се в хранително-вкусовата промишленост е известна като Е355. Влиза в списъка на одобрените от ЕС хранителни добавки.

Може да се използва като антиоксидант и регулатор на киселинността (обикновено се добавя в напитки, карамел и други продукти за поддържане на необходимото рН), в ароматизирани сухи десерти (максимум 1 грам на килограм), в желирани десерти (не повече от 6 г/кг), в смеси на прах за приготвяне на напитки в домашни условия (10 г/кг), в плънки и добавки за хлебни и сладкарски изделия (2 г/кг). Използва се в малки количества заради отровния ѝ ефект.

В електрониката се използва за повишаване на активността (като активатор) на естествения колофон при запояване, както и при производство на флюс.

Адипиновата киселина е едно от основните средства за отстраняване на котлен камък и за излишния материал между керамични плочки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. M. T. Musser, "Адипинова киселина" из "Енциклопедията на Улман за индустриалната химия", 2005
  2. Ber. 1884, 17, 2221
  3. M. T. Musser, "Адипинова киселина" из "Енциклопедията на Улман за индустриалната химия", 2005