Колофон (смола)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Колофон.

Колофон.

Колофон e крехко стъкловидно аморфно вещество, с тъмночервен или кафяв до светложълт цвят. Съдържа се в смолата на хвойновите дървета и се получава от нея чрез изпаряване на летливите компоненти.

Името колофон произхожда от град Колофон (на старогръцки Κολοφών), град в Лидия, западната част на Мала Азия. Той е вероятно най-старият от дванадесетте йонийски града, между Лебедос и Ефес (дн.Турция). В града се е извършвала търговията с колофон в античните времена.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Балсамов колофон[редактиране | редактиране на кода]

Получава се при деситилацията на смолата от иглолистните дървета и представлява смес от природни смолни киселини и наситени и ненаситени мастни киселини и др. Разтваря се добре в спирт (изопропилов и етилов), в ацетон, бензол и по-слабо в бензин и и газ и не е разтворим във вода.

Намира приложение в лакобояджийската, козметичната, фармацевтичната индустрия и в целулозно-хартиената промишленост.

Служи като компонент при производствто на хартия и картон, за емулгатор при производството на синтетичен каучук и гума, пластмаси, бои и лакове, изкуствена кожа, линолеум, сапун, електроизолационни материали. Използва се за производство на материали за производството на оптика, фиксиращи смоли за прецизна механична обработка.

Колофонът служи за флюс при запояването с тинол или калай.

С колофон се натриват лъковете на струнните инструменти и в миналото бойните лъкове.[1]

Талов колофон[редактиране | редактиране на кода]

Получава се при дълбоковакумна деситилация на талово масло.

Таловият колофон се използва като суровина при производството на течен клей за целулозно-хартиената промишленост и за лакове и смоли.

Намира приложение при производството на и повторна преработка на хартия и хартиени изделия, производство на колофоново лепило, повърхностноактивно вещество при запояване, производство на ласове, грундове, бои, безири и др., производство на алкидни бои.

Хранителна добавка[редактиране | редактиране на кода]

Разрешен е за използване като глазираща добавка Е915 след съответна обработка.

Производсво в България[редактиране | редактиране на кода]

България е един от най-големите производители на колофон в източна и централна Европа, поради наличието на много иглолистна гора.