Джоузеф Адисън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Адисън)
Джоузеф Адисън
английски писател
Роден
Починал
17 юни 1719 г. (47 г.)
ПогребанУестминстърско абатство, Уестминстър, Великобритания

Религияангликанство
ПартияВиги
Семейство
Подпис
Джоузеф Адисън в Общомедия
Джоузеф Адисън

Джоузеф Адисън (на английски: Joseph Addison) е английски писател и политик. Името му обикновено се свързва с това на неговия дългогодишен приятел Ричард Стийл, заедно с когото основават влиятелния вестник „Спектейтър“ („The Spectator“).

Адисън е роден през 1672 в Милстън, Уилтшир, но малко по-късно семейството му се премества в Личфилд, Стафордшир. През 1686 Джоузеф Адисън отива да учи в училището Чартърхаус в Лондон, където се запознава с Ричард Стийл, а през 1687 постъпва в Куинс Колидж в Оксфордския университет. Там започва да пише стихове на латински и след дипломирането си става преподавател в Магдалън Колидж. През 1694 публикува книга с биографии на по-важните английски поети, както и превод на „Георгики“ на Вергилий.

Джоузеф Адисън

Първите опити на Адисън да пише стихове на английски са толкова успешни, че привличат вниманието на Джон Драйдън, Джон Сомърс и Чарлз Монтагю, с чиято помощ през 1699 получава стипендия, за да пътува из Европа и да се подготви за дипломатическа длъжност. След смъртта на крал Уилям III през 1702 стипендията му е спряна и на следващата година той се връща в Англия.

През 1704 правителството възлага на Адисън да напише поема, посветена на английската победа в битката при Бленхайм. „Нападението“ („The Campaign“) постига такъв успех, че след връщането на власт на вигите през 1705 той е назначен за помощник държавен секретар и придружава Чарлз Монтагю при посещението му в Хановер. През 1708 е избран за депутат, а малко след това – за Главен секретар за Ирландия. От 1707 до 1713 е депутат и в ирландската Камара на представителите.

През 1709 Ричард Стийл започва да издава вестник „Татлър“ („Tatler“) и Адисън бързо става един от основните му сътрудници. През 1711 двамата основават „Спектейтър“, който с известно прекъсване излиза до кроя на 1714. През 1713 Адисън завършва пиесата си „Катон“ („Cato“) която има голям успех. През 1715 – 1716 издава нов вестник, свързан с партията на вигите, „Фрийхолдър“ („The Freeholder“). През 1716 се жени за графиня Уоруик, на чийто син дава частни уроци, а през 1717 – 1718 е държавен секретар.

Джоузеф Адисън умира през 1719 в Лондон и е погребан в Уестминстърското абатство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Lives in Biographica Britannica, Dict. of Nat. Biog., Johnson's Lives of Poets, and by Lucy Aikin, Macaulay's Essay, Drake's Essays Illustrative of Tatler, Guardian, and Spectator; Pope's and Swift's Correspondence, etc.
  • This article incorporates public domain text from: Cousin, John William (1910). A Short Biographical Dictionary of English Literature. London, J.M. Dent & sons; New York, E.P. Dutton.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Joseph Addison в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за