Чарлз Монтагю

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чарлз Монтагю
британски поет и политик
Чарлз Монтагю 
Роден: 16 април 1661 г.
Починал: 19 май 1715 г. (54 г.)
?

Чарлз Монтагю (на английски: Charles Montagu), първи граф на Халифакс, е английски политик и поет.

Чарлз Монтагю е роден през 1661 в Хортън, Нортхамптъншър, в семейството на Джордж Монтагю, пети син на графа на Манчестър Хенри Монтагю. Учи в Итънския колеж, където се сприятелява с Джордж Степни. През 1682 Монтагю и Степни се преместват в Тринити Колидж в Кеймбриджкия университет, където се запознават с Исак Нютон. По-късно Монтагю помага на Нютон да заеме поста Магистър на монетния двор.

През 1685 стиховете на Монтагю, посветени на смъртта на Чарлз II, привличат вниманието на Чарлз Саквил и той се премества в Лондон, където се занимава с литературна и политическа дейност. През 1691 става член на Камарата на представителите, а след това член на Тайния съвет на крал Уилям III. През 1694 е назначен за канцлер на хазната, като на този пост провежда успешно замяната на монетите в обращение. През 1706 предлага закона за унията между Англия и Шотландия и участва активно в преговорите, довели до създаването на Великобритания.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Charles Montagu, 1st Earl of Halifax“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Ричард Хемпдън канцлер на хазната (1694 – 1699) Джон Смит