Административно деление на Шотландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Административни области в Шотландия[редактиране | редактиране на кода]

С решение на парламента на Великобритания от 1996 г. Шотландия е разделена на 32 области. Те са създадени със Закон за местното управление от 1 април 1996 г.

Преди административното деление от 1996 г. Шотландия е била разделена на райони и области (всеки район е бил съставен от няколко области) и единни островни области, тази схема е била създадена през 1975 г.

Преди това съществували графства, градове-графства, големи градове с общинско управление и малки градове с общинско управление, това деление е било въведено през 1889 г. Преди 1889 г. административното деление е било на градове с общинско управление и на енариален принцип.

Традиционно градовете с общинско управление са били основните единици на местното управление в Шотландия, тъй като са били автономни единици, с право на представителство в Парламента на Шотландия. Дори след Обединението на Шотландия и Англия, градовете с общинско управление продължават да са основна административна единица

Исторически области в Шотландия[редактиране | редактиране на кода]

Под понятието „исторически области в Шотландия“ днес се разбира съвкупност от територии от които било образувано Шотландското кралство през Средновековието. Всяка една от тези територии имала своя история за възникване и развитие, която я отличавала от съседните области, повечето региони представлявали единна територия в географско отношение. Многобройните исторически области, разположени на относителни неголяма площ, се обяснява преди всичко с многообразния ландшафт на Шотландия и планинския характер на релефа. Освен това, сложността на процеса на формиране на шотландското кралство, в което били включени 5 народа (пикти, скоти, брити, англи и норвежци), живеещи на територията на Шотландия, изиграла своята роля в обособяването на различните региони в страната.

Със засилването на кралската власт и централизацията в Шотландия през XVI—XVII век, традиционните области постепенно били заменени с графства и кралски градове, управлявани от шерифи и кралски чиновници. Въпреки това, че като цяло графствата се основавали на установени по-рано територии, административната необходимост довела до обединяването на няколко региона в едно графство или, обратното, разделянето на големи исторически области на няколко графства. Няколко административно-териториални реформи през XIX—XX век. почти напълно изменили картата на страната. Съвременна Шотландия е разделена на 32 административни области.

Историческите области в Шотландия могат да се разделят на няколко групи: