Аиди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Аиди е порода кучета, произхождащи от Мароко. Те са подходящи както за лов на дивеч така и за домашни любимци.

История[редактиране | редактиране на кода]

Аиди е порода с признат произход от пустинята Сахара, в Мароко. Това куче никога не е използвано за стада, въпреки че по стандарт от 1963г. е известно като овчарско куче; това име е променено през 1969г. Аиди е известно като смело куче, живяло в Атласките планини на Мароко, Либия и Алжир и защитавало собственика си и неговото имущество от диви котки, хищници и непознати. Тази порода е наричана още Бербер, заради берберските племена, които са го използвали. Има известна прилика също с безстопанствените кучета в Индия, свързани с потеклото му. Като защитник на пустинните номадски племена, най-шумните и агресивни кучета били завързвани по периметъра на лагера през нощта. Аиди не е една от породите, считани за благородни от древните племена, каквото е например Слогито. Въпреки това обаче наскоро мароканците сформират клуб, за запазване чистотата на тази порода, която има много роли в живота на хората – като защитник, ловец, полицейско куче и домашен любимец. Използването му предимно като работно куче не му пречи все повече да изпълнява ролята на домашно животно в страната. Породата е подходяща за градски домашен любимец, в случай че му се дават достатъчно задачи и упражнения които да задоволяват нуждите му и да го правят щастлив.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Аидито достига височина от 51 до 63 см. и тегло около 25 кг. Кучето е жилаво, мускулестото му тяло е покрито с груб, дебел, устойчив на атмосферните условия кожух и рунтава опашка. Главата е непропорционална на останалата част от тялото. Породата има скосена муцуна с черен или кафяв нос, който обикновено съвпада с козината. Челюстите им са силни, със стегнати черни или кафяви устни. Ушите им са средни по размер, наклонени напред и леко клепнали. Очите са не много големи с тъмен цвят. Цветовете на козината са бял, черен, черен и бял, бледо червен и жълтеникаво-кафяв.

Темперамент[редактиране | редактиране на кода]

Аидито е енергично и е изключително добър пазач. То е силно куче, пъргаво и готово за действие по всяко време. Като чувствителна порода, кучето трябва да получава постоянно обучение.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

http://en.wikipedia.org/wiki/Aidi