Акселбант

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Акселбант
Генерал-лейтенант Климент Бояджиев в парадна униформа

Акселбант (на немски: Achselband, през руски Аксельбант, думата има по-широка употреба в множествено число) е декоративен плетен шнур, носен като част от военна парадна униформа или от дреха, имитираща такава. В краищата си акселбантите имат метални приспособления против разнищване на нишката. Носят се преметнати през дясното рамо на щабни офицери и адютанти.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Акселбантът се появява за първи път във въоръжените сили на Западна Европа в средата на XVII век.

Има няколко теории за произхода. Според една от тях, в началото е служил, като кабел за измерване, към който е закачен един молив. Според друга версия, акселбантът се появява в Холандия по време на борбата срещу Испания за независимост. Желанието да се бунтуваш, означава да умреш, като в знак на презрение към потисниците – се окачват въжета на тяхната ръка. Има и версия, че прародител на акселбанта се появява, когато въоръжените с мускети носят фитил намотан през рамото на боеца.

Наполеон I въвежда акселбанта, като отличителен жълт цвят е за хусарите, а за артилеристите в червено. Тези отличителни знаци се премахват в края на Френско-пруската война от 1870 г. През април 1916 г. с министерско решение е одобрен френски акселбант, какъвто го познаваме. Френският модел е взет и от много други държави.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]