Алан Кокс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алан Кокс
Alan Cox
английски програмист

Роден
22 юли 1968 г. (54 г.)

Награди хонорис кауза (20 юли 2016)[1]
Техника
Област Програмиране

Уебсайт
Алан Кокс в Общомедия

Алан Кокс (на английски: Alan Cox, роден на 22 юли 1968 в Солихъл, Англия) е британски програмист, участващ активно в разработката на ядрото на „Линукс“ от началото на проекта през 1991 година. Живее в Суонзи със съпругата си.

Разработка на Линукс ядрото[редактиране | редактиране на кода]

Докато работи в Университета в Суонзи, Кокс инсталира една от първите версии на „Линукс“ на университетски компютър. Това е една от първите инсталации на операционната система в натоварена компютърна мрежа и наяве излизат много бъгове в мрежовата подсистема. Кокс поправя много от тях, проектира почти наново мрежовия код и се превръща в един от основните разработчици на ядрото.

Кокс поддържа версия 2.2 на ядрото и поддържа собствени версии на 2.4 (означени с „ac“ в името, например 2.4.13-ac1), известни със стабилността си. Често е определян за втория човек в разработката на Линукс след Линус Торвалдс, преди да намали обвързаността си за да следва магистратура.[2] Въпреки това, на 28 юли 2009 се оттегля от поддръжката на TTY, за която все още отговаря, след критики от Торвалдс.[3][4]

Работи за Red Hat в продължение на 10 години, преди да напусне през януари 2009 година. Работи за Intel.[5]

Кокс участва в разработката и на GNOME и X.Org.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]