Алан Кокс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алан Кокс
Alan Cox
английски програмист

Роден
22 юли 1968 г. (55 г.)

Техника
ОбластПрограмиране
Семейство

Уебсайт
Алан Кокс в Общомедия

Алан Кокс (на английски: Alan Cox, роден на 22 юли 1968 в Солихъл, Англия) е британски програмист, участващ активно в разработката на ядрото на „Линукс“ от началото на проекта през 1991 година. Живее в Суонзи със съпругата си.

Разработка на Линукс ядрото[редактиране | редактиране на кода]

Докато работи в Университета в Суонзи, Кокс инсталира една от първите версии на „Линукс“ на университетски компютър. Това е една от първите инсталации на операционната система в натоварена компютърна мрежа и наяве излизат много бъгове в мрежовата подсистема. Кокс поправя много от тях, проектира почти наново мрежовия код и се превръща в един от основните разработчици на ядрото.

Кокс поддържа версия 2.2 на ядрото и поддържа собствени версии на 2.4 (означени с „ac“ в името, например 2.4.13-ac1), известни със стабилността си. Често е определян за втория човек в разработката на Линукс след Линус Торвалдс, преди да намали обвързаността си за да следва магистратура.[1] Въпреки това, на 28 юли 2009 се оттегля от поддръжката на TTY, за която все още отговаря, след критики от Торвалдс.[2][3]

Работи за Red Hat, Inc. в продължение на 10 години, преди да напусне през януари 2009 година. Работи за Intel.[4]

Кокс участва в разработката и на GNOME и X.Org.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]