Алберобело

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алберобело
Alberobello
Alberobello BW 2016-10-16 13-43-03.jpg
Страна Флаг на Италия Италия
Регион Пулия
Провинция Бари
Площ 40,00 km²
Надм. височина 428 m
Население (2011) 11 157[1] души
Пощенски код 70011
Телефонен код 080
МПС код BA
Официален сайт www.comune.alberobello.ba.it
Алберобело в Общомедия

Алберобѐло (на италиански: Alberobello, на местен диалект Aiarubbédde, Аярубеде) е град и община в Южна Италия, провинция Бари, регион Пулия. Разположен е на 428 m надморска височина. Населението на общината е 11 157 души (към 2011 г.).

Местоположение на общината Алберобело в провинция Бари]] град Алберобело е известен заради своите многобройни кръгли къщи, наречени трули. Заради тази особеност градът е един от обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО за Италия.

Трули в Алберобело
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Alberobello BW 2016-10-16 13-43-03.jpg

Някои от трулите
В регистъра Alberobello's Trulli
Регион Европа и Северна Америка
Местоположение Флаг на Италия Италия
Тип Културно наследство
Критерии iii, iv, V
Вписване 1996  (20та сесия)
Трули в Алберобело в Общомедия

Малкото градче Алберобело е закътано в Южна Италия. В буквален превод името означава „Красиво дърво“. Това, което печели популярност на този италиански район са уникалните постройки, известни като трули (Trulli). Трулите са уникални праисторически постройки от варовик, които са оцелели непокътнати до наши дни. Алберобело се разпростира на 2 хълма, разделени от речно корито.

На изток е разположен новият град с модерни постройки, а на запад са пръснати трули постройките, разделени в 2 основни части – „Monti“ и Aia Piccola. Трули-те са обявени за национален паметник на Италия, както и за част от световното историческо и културно наследство от 1996 година.

В двете области на Алберобело, които са съставени почти изцяло от трули съдържат над хиляда от тези уникални варовикови жилища. Трули-те могат да се видят и в други части на италианския регион Апулия – в градовете Локоротондо (Locorotondo), Фасано (Fasano), Цистерино (Cisternino), Мартина Франка (Martina Franca) и Месапика (Ceglie Messapica). По своята същност трулите са забележителен пример за сухото строителство.

Алберобело, Alberobello, Южна Италия, Туризъм, ЕвропаВсички са направени единствено от варовик и други камъни, без абсолютно всякакъв цимент или друг материал, който да ги споява. Първите трули са построени през 16 век, след като местните фермери били принудени да се установят тук и да обработват земята.

Навярно най-забележителната част от конструкцията на трули-те е техният покрив. На пръв поглед изглежда доста странен с неговата конична форма. Построен е от 2 пласта, като вътрешният слой е направен от големи парчета варовик, а външният е измайсторен от варовикови плочи. Той има за цел да не пропуска вода.

Покривът на една трула, в повечето случаи, е изграден от няколко конуса. Някога бели, покривите сега са черни, защото плочите са потъмнели от слънцето. На самия конус на покрива обикновено има символ с религиозно или друго значение, като звезда, сърце, полумесец, кръст и други. На върха на покрива обикновено има орнамент, който също носи някаква символика.

Стените на трули-те са доста дебели (над 1 метър), за да може във вътрешността на варовиковата къща да е топло през зимата и прохладно лятно време. В повечето случаи в трулата има централна стая, с допълнителни помещения подобни на ниши. По-голямата част от трулите имат една стая под всеки конус от покрива.

Доста теории за построяването на трули-те са на лице. Една от тях разказва, че поради невероятно високите данъци в миналото, населението на Апулия построява конструкциите без цимент и други спойки, защото така цели големи части от къщите бързо могат да се разглобят. Твърди се, че една трула може да бъде превърната буквално в купчина камъни, за около час. Според друга версия трулите са строени така, защото е принципът на строителство е елементарен, а и варовикът в района е в изобилие.

Макар и трули-те да са под егидата на ЮНЕСКО, доста чужденци са собственици на трули в Алберобело. Да си купиш трула обаче е доста скъпо удоволствие – реставрацията на една такава постройка е доста сложна. Днес някои от трули-те са превърнати в малки хотели, където туристите могат да отседнат и да се насладят на усещането да нощуват в една малка и уютна трула.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]