Алберт Хофман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алберт Хофман
швейцарски химик

Роден
Починал
29 април 2008 г. (102 г.)
Научна дейност
Област Химия, фармакология
Алберт Хофман в Общомедия

Алберт Хофман (роден 11 януари 1906, починал 29 април 2008, на 102 години) е швейцарски учен (химик) и писател, известен като „бащата на ЛСД[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той първото от 4 деца на Адолф Хофман — майстор на инструменти и съпругата му Елизабет Хофман (по баща Шенк). Поради ниския доход на баща му кръстникът на Алберт плащал за обучението му. Когато баща му се разболял, Хофман започва работа като търговски чирак във връзка с образованието си. На 20 години Хофман започва обучението си по химия в Университета в Цюрих, завършвайки 3 години по-късно, през 1929 г.

Получава докторска степен за важно изследване на веществото хитин. Работи в химико-фармацевтичното подразделение на Лаборатории Сандоз (Sandoz Laboratories) (понастоящем Novartis), в Базел. Научният интерес на Хофман бил насочен към химическите процеси в растенията и животните, и по-късно той успял да защити докторска дисертация с важни изследвания за химическата структура на срещащото се при всички животни вещество хитин.

Името на швейцарския учен обаче ще остане завинаги в историята със създаването на наркотика LSD, който предизвиква халюцинации и емоционални разстройства, и изкривява възприятията за време и пространство.

Химикът синтезира за пръв път "LSD" през 1938 г. в лабораториите на фармацевтичната фирма Sandoz Laboratories (сега Novartis, б. ред.), по време на опитите със спори на гъба, паразитираща по ръжта, в рамките на проект за създаването на ново лекарство, стимулиращо дейността на сърцето. Хофман обаче открил психеделичния му ефект едва на 16 април 1943 г., когато при повторния синтез на почти забравеното вещество, капка от него попаднала случайно на пръста му. Три дни по-късно на 19 април (по-късно известен като Ден на Велосипеда, заради прибирането му с велосипед до дома му, под въздействието на ЛСД) , Хофман съзнателно поел доза от 250 микрограма (0,00025 грама) от наркотика, за да изпита до край свойствата му.Впоследствие е проведена серия експерименти с ЛСД с участието на самия Хофман и на негови колеги. Първите записи от тези опити са направени на 22 април същата година. Бележки от експеримента помества в книгата си "ЛСД — моето трудно дете" (на английски: LSD: My Problem Child).

Той се надявал, че LSD ще бъде изключително полезен при психиатричните изследвания, и през 50-те и началото на 60-те години халюциногенът действително се използвал активно и относително успешно при лечението на различни психични разстройства в САЩ и Великобритания. През 1965 г. обаче, Sandoz Laboratories прекратява напълно производството на LSD във връзка с нарастващото обществено недоволство във връзка с употребата му, което в крайна сметка довело до законодателната му забрана в САЩ през 1966 г., а по-късно и в останалите държави по света.

Според Хофман, за опорочаването и дискредитирането на LSD отчасти са виновни употребяващите го хипи-движения от 60-те години, които пропагандирали живот в разрез с общоприетите ценности на западното общество. Според швейцарският химик, създаденото от него вещество просто станало жертва на борбата с анархически настроената младеж.

До края на живота си Хофман водеше кампания за частичното легализиране на LSD за медицински цели, но така и не постигна докрай целта си. Въпреки че получи разрешение от швейцарските власти да възобнови медицинските експерименти с наркотика, до реализиране на проектите му не се стигна. “Създадох LSD като лекарство. Не съм виновен, че хората злоупотребиха с него”, защитаваше творението си швейцарският химик. По време на международния симпозиум “LSD: Problem Child and Wonder Drug”, открил се на 100-годишния му юбилей на 11 януари 2006 г. в Базел, Хофман заяви: “Мисля, че в човешката еволюция няма нищо по-важно от LSD. Той е инструментът за превръщането ни в това, което е трябвало да бъдем”.

През 1958 г. Алберт Хофман синтезира за първи път псилоцибин[1]

През 2006 г. навършва 100 години. През 2008 на възраст от 102 години, умира от сърдечен удар.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Erowid Albert Hofmann Vault. //

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]