Алгирдас Бразаускас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алгирдас Бразаускас
Algirdas Mykolas Brazauskas
литовски политик

Роден
Рокишкис, Литва
Починал
Вилнюс, Литва
Погребан Вилнюс, Литва

Религия Католическа църква
Партия КПСС
Литовска социалдемократическа партия
Подпис Signature of Algirdas Brazauskas.jpg
Алгирдас Бразаускас в Общомедия

А̀лгирдас Браза̀ускас (на литовски: Loudspeaker.svgAlgirdas Brazauskas) е съветски комунистически и литовски социалдемократически политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден на 22 септември 1932 година в Рокишкис. След завършване на средно училище в Кайшиадорис през 1951 г., започва да учи хидротехника в Политехническия институт в Каунас. През 1956 г. завършва като дипломиран инженер. Заема различни номенклатурни постове, а през 1988 година оглавява Литовската комунистическа партия. Подкрепя движението за независимост на Литва по време на разпада на СССР. През 1992 година става временен президент на Литва (в качеството си на председател на Сейма), а на следващата година печели първите президентски избори (кандидат на Демократическата партия на труда) след възстановяването на независимостта на страната, оставайки на поста до 1998 година. В периода февруари 1993 – февруари 1998 година, докато е президент на Литва, членството на Бразаускас в ДПТ е преустановено, тъй като Литовската конституция забранява членството в политическа партия на избрания за президент докато заема този пост. През октомври 1997 Бразаускас заявява, че няма да се кандидатира за II-ри мандат за президент. Завръща се в политиката в началото на 2000 г., неговата Социалдемократическа коалиция е първа политическа сила на изборите през октомври същата година, от 2001 до 2006 година е министър-председател (от 2001 до 2007 г. Бразаускас е лидер на Социалдемократическата партия). През юли 2001 г. Бразаускас поема премиерския пост, след като консервативнолибералната коалиция на Роландас Паксас губи мнозинството си в парламента. Новата лява коалиция разполага с достатъчно мнозинство, настъпва политическа стабилност, съвпадаща с положително икономическо развитие, което в крайна сметка води до присъединяването към НАТО и ЕС (пролетта на 2004 г.). На 1 юни 2006 г. Бразаускас подава оставка на второто си правителство си поради разногласия с коалиционната Партия на труда. При второто си оттегляне от политиката казва: „Опитвах се да бъда пенсионер в продължение на няколко години и мисля, че бях успешен. Надявам се на успех и този път.“. Временен министър-председател (до сформирането на ново правителство) става Зигмантас Балчитис.

Бразаускас е диагностициран с рак на лимфната система през декември 2008 година, почива на 26 юни 2010 година (на 77 години) във Вилнюс. По времето на смъртта му той все още се смята за влиятелна фигура в литовската политика. Дни преди да почине, на Бразаускас е присъден (от руския президент Дмитрий Медведев) Почетен ред за значителен принос в сътрудничеството между Русия и Литва и добросъседските отношения.