Александровски мост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александровски мост
Основни данни
ПресичаЯнтра
Технически данни
Материалкамък
История
Построен1880
Карта
43.1459° с. ш. 25.6662° и. д.
Местоположение в България

Александровският мост е мост над Янтра в село Първомайци. Той е първият Лъвов мост в България.[1][2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Александровският мост е строен веднага след Освобождението и е завършен през 1880 г. Проектиран е от чеха Иржи Прошек по модела на моста Санто Анжелико в Рим, като има и елементи от Карловия мост в Прага.[3] Строежът му Посветен е на Александър Батенберг. Той е сред първите построени в Княжество България. Това е първият Лъвов мост в България, предшестващ с 9 години едноименния софийски мост.

Освен с барелеф на Александър I, мостът е украсен с каменна скулптура на лъв, стъпкващ с предните си лапи змия. Заради нея мостът е известен и като „Лъвов“.

2019 г. екип на „Историограф“ обновява барелефа на княз Александър Батенберг. 2021 г. е ремонтиран от екип на „Пътни строежи – Велико Търново“ – стабилизирани са парапетите и част от устоите на съоръжението. Средствата са изцяло от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Композиция[редактиране | редактиране на кода]

На моста е разположена фигура на лъв и барелеф на княз Александър Батенберг.

Оригиналният лъв, поставен на моста през 1880 г. е съборен в река Янтра при автомобилна катастрофа през 1979 г. През 1947 г. барелефът на Александър Батенберг е заменен с петолъчка.[4] През 2008 г., по инициатива на кмета на с. Първомайци, на моста е поставена нова скулптура на лъв, а барелефът на княз Александър Батенберг е възстановен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]