Александър Александров (съветски космонавт)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Александър Александров.

Александър Павлович Александров
Aleksandr Pavlovich Aleksandrov.jpg
Съветски космонавт
Роден 20 февруари 1943
Москва, СССР
Националност руснак
Друга професия конструктор
Престой в космоса 309 дни 18 часа 2 минути 58 секунди
Селекция Група НПОЕ-4
Мисии Союз Т-9,
Союз ТМ-3
Емблема на мисията
Soyuz-tm3.gif
Пенсиониране 26 октомври 1993
Александър Павлович Александров в Общомедия

Алекса́ндър Па́влович Алекса́ндров е съветски космонавт, осъществил два полета в космоса на борда на космическите кораби "Союз Т-9" и "Союз ТМ-3".

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 20 февруари 1943 г. в гр. Москва. По народност е руснак. През 1963 г. завършва Серпуховското военно-авиационно техническо училище. През 1969 г. завършил вечерния факултет на Московското висше училище "Н. Е. Бауман". От 1964 г. работи в конструкторско бюро.

В отряда на советските космонавти е от 1978 г.

Полети в космоса[редактиране | редактиране на кода]

Първи полет[редактиране | редактиране на кода]

От 27 юни до 23 ноември 1983 г. А. П. Александров, зедно с Владимир Ляхов извършва първия си полет като бординженер на космическия кораб „Союз Т-9“ и орбиталния комплекс „Салют-7“ — „Космос-1443“. По време на полета е изпълнена обширна програма от научно-технически и медико-биологически изследования, приети са последователно 2 товарни транспортни кораба, осуществени са 2 излизания в открития космос за монтиране на допълнителни панели слънчеви батерии.

Втори полет[редактиране | редактиране на кода]

Втория си космически полет А. П. извършва от 22 юли до 29 декември 1987 г. на космическия кораб „Союз ТМ-3“, заедно с Александър Викторенко и космонавт-изследовател от Сирия Мухамед Фарис. Осъществено е скачване на космическия кораб „Союз ТМ-3“ с орбиталния комплекс „Мир“ — „Квант“ — „Союз ТМ-2“ (екипаж: Юрий Романенко, Александър Лавейкин). За първи път е направена частична смяна на екипажа на основната експедиции: бординженера А. Лавейкин се завръща на Земята с гостуващата експедиция на космическия кораб „Союз ТМ-2“, а А. Александров продължава полета си заедно с Ю. Романенко. На 23 декември към орбиталния комплекс е скачен космическия кораб „Союз ТМ-4“ (с екипаж: Владимир Титов, Муса Манаров и Анатолий Левченко). След едноседмична съвместна работа на 29 декември А. Александров, заедно с Ю. Романенко и А. Левченко се завръщат на Земята на космическия кораб „Союз ТМ-3“. В хода на полета е изпълнена програма от научно-технически и медико-биологически изследвания, в това число и с използване на научното оборудване на астрофизическия модул „Квант“. Осъществени са 2 излизания от станцията „Мир“ за монтаж и разгръщане на две платна допълнителни слънчеви батерии.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

http://www.federalspace.ru/main.php?id=167&did=738

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]